Реклама / Ads
5| 5364 |16.06.2009 НОВИНИ

Патентоваха луканката в Европейския съюз

.
Луканка Източник: Вяра Йовева
Новосъздадено сдружение ще популяризира наши продукти в чужбина.
 

Шест традиционни вида луканка - „Панагюрска”, „Смядовска специална”, „Търновска”, „Трапезица”, „Троянска” и „Чумерна”, както и познатите деликатеси Пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица” и врат „Тракия” ще бъдат обозначени с логото на сдружението „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. След получаване на одобрение от ЕС те ще носят и специалния знак за храни с традиционно специфичен характер, предаде Днес плюс.

Сдружението бе учредено във Варна по време на честването на 15-ата годишнина от създаването на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). 27 фирми от цялата страна, членуващи в АМБ, се обединиха, за да съхранят и продължат българската традиция в производството на месни деликатеси, част от културната ни идентичност.

Учредителите избраха Национален съвет на сдружението, състоящ се от 7 души, а за председател на сдружението беше избран Кирил Вътев, собственик на „Тандем”. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” има за цел да защити пред Брюксел старите рецептури, технологията на производство и наименованията на традиционните български месни продукти като национална интелектуална собственост.

Чрез ясно регламентирани показатели за качество сдружението ще контролира тяхното спазване, за да гарантира на потребителите вкуса и качествата, познати на поколения българи. Поставя си задача да повишава квалификацията на работниците и специалистите и да подпомага развитието на научните изследвания в областта на сурово-сушените месни продукти. Сдружението е с идеална цел и ще популяризира продуктите, произвеждани от неговите членове.

Приоритет ще бъде участието в промоционални програми, които да разпространяват българските деликатеси на европейския и световен пазар. Производители, които не членуват в сдружението, нямат право да ползват отличителния знак на ЕС, уточниха учредителите. Фирмите членове на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”, които се отклонят повече от два пъти от регламентираното качество, ще бъдат отстранявани от Арбитражен съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6250 |07.06.2009 736 депутати в Европейския парламент, най-много от Германия . 9| 4456 |07.01.2009 Европейският съюз праща наблюдатели в Украйна . 34| 5351 |03.11.2008 България с най- голям дял от мюсюлманско население в Европейския съюз . 3| 4845 |13.10.2008 Отбелязахме Европейския ден за пътна безопасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads