Реклама / Ads
26| 10035 |31.03.2010 НОВИНИ

Патериците не трогнаха съда, Трактора остава в ареста

.
Днес гледат мярката за неотклонение на Алексей Петров - Трактора
Алексей Петров – Трактора остава зад решетките, реши Софийският градски съд. Днес Темида не уважи искането на обвиняемия за по-лека мярка, заради влошено здравословно състояние.
 
Съдът остави в ареста и Марчело Джотолов, който също беше задържан при операция „Октопод".  Според представителите на Темида, доказателствата по делото сочат за осъществяването на мащабна и особено опасна престъпна дейност, макар и в минал период от време. Това мнение евентуално би могло да бъде ревизирано, ако бъдат представени писмени доказателства, че Петров е извършвал тази дейност по нареждане в качеството на секретен сътрудник на службите за сигурност. Засега обаче съдът преценява, че значимият обществен интерес надделява над презумпцията за невинност.

Съдът чете в продължение на час определението си, чиито мотиви приличаха повече на обосноваване на присъда, отколкото на мярка за неотклонение. На 13 април мярката ще бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

На днешното заседание Софийски градски съд реши, че Алексей Петров и Марчело Джотолов няма опасност да се укрият, но ги остави зад решетките.  Съставът посочи, че не може да бъде приета справката, намерена в дома на Петров с гриф “строго секретно”. Дори и да се приеме, че той не е имал право да съхранява такъв документ в дома си, за съдът остава неясно как е разгласил съдържащата в него информация, обясниха магистратите.

От СРС-та по делото се разбра, че Пламен Стоянов, единият от братята Дамбовци, е имал отношения с двама магистрати от ВСС. Председателят на съдебния състав обаче каза, че няма да назове имената на тези магистрати, тъй като Прокуратурата може да иска да започне разследване по този случай. Ако имената бъдат назовани, това може да попречи на евентуално разследване.

Съдът заключи, че все пак – това обстоятелство няма връзка с Алексей Петров и останалите във връзка с престъпната дейност, в която са обвинени.

Подслушвали Трактора и хората му в ареста: псували на карти, пеели и обиждали премиер и вътрешен минстър. Обвиняемият се заканил на прокурор.
Разпитани са ген. Атанасов и Иван Драшков.

 
По отношение на последното обвинение, което е повдигнато вчера следобед, става ясно, че Алексей Петров е огласил съдържанието на секретна справка от 14 май 2008 г.

Днес, в съдебната зала стана ясно, че са разпитани нови свидетели между които и ген. Атанас Атансов, както и Иван Драшков от ДАНС.  Разпитът на двамата е извършен вчера, казаха обвинителите по делото в съдебната зала. Имало и нови доказателства от бизнесмена Георги Петракиев – един от основните свидетели на обвинението във връзка с обвиненията срещу Алексей Петров за изнудване, като именно заради тях прокурорите поискаха делото да бъде при закрити врата. Съдът обаче не уважи искането за закрито заседание след повече от 2 часа почивка. Публичното обществено заседание е необходимо за прозрачността в работата съда – се казва в мотивите, с които съдебният състав се произнесе в залата. Също така – не може да се приеме, че новоприложените доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, представляват държавна тайна, казаха съдиите.

Обвиняемият е бил подслушван, докато е бил в ареста – става ясно от новоприложените доказателства по делото.

"Има вълнуващи разкази. Те са разговори между задържани лица. Има записи на песни между тях, игра на карти, общи разговори за политическата обстановка, различни квалификации за премиера и вътрешния министър, които си мисля, че не са държавна тайна", каза Василев. Той заяви, че новите свидетелски показания установяват, "че и ние с адвокат Лулчева сме били подслушвани. И в резултат на засечени наши действия по събиране на доказателствата са предприети конкретни действия".

Защитата на Трактора сметна, че това не е основание да се засекрети делото, защото „псувни при игра на карти” не били държавна тайна. В ареста са били подслушвани и останалите обвиняеми по случая „Октопод”

„Не познавам Веселин Пенгезов”, каза Алексей Петров на влизане в съдебна зала днес, по повод на магистрата, който бе набеден, че е помагал на "Октоподите".

Трактора отново нападна вътрешния министър, като каза, че по логиката на Цветанов не трябвало да се явява на дело за мярката му за неотклонение, тъй като министърът се е заканил да упражни "репресия" към съда, така както е упражнил спрямо него..

Общо 3 тома с нови доказателства и една папка с искове е представена днес на съдебния състав от зам. градския прокурор Роман Василев. В новите документи има и секретни данни, стана ясно в съдебната зала.

От своя страна защитата на Алексей Петров представи на съда 35 документа, които според адвокат Васил Василев, опровергавали тезата на обвинението.

"Тракторa", както още е известен Петров, дойде в съда с патерици и сподели пред събралите се журналисти, че това се дължи на стара травма, когато е бил прострелян.

"Това е активно мероприятие на министър Цветанов срещу мен с използването на политически инструмент. С други думи може да се каже, че това е една скандална интрига", каза преди започване на мярката Алексей Петров. По думите му се правят опити за натиск върху съда чрез активни мероприятия. „50 дни след ареста ми, ако видите делото, никъде няма „Октопод”, никъде няма доказателства, че аз съм извършил нередна дейност”, твърди Трактора

Имал е срещи с много хора, но всички те са били „законни”, като в момента се прави опит тези срещи да бъдат криминализирани. Той не отрече, че може да се е срещал и с висши магистрати по повод на своята работа. Не отрече също и че познава съдия Стойко Стоев, чрез който се твърди, че Петров е упражнявал натиск върху председателя на апелативния съд в София Веселин Пенгезов.

Петров каза, че не познава и не се е срещал с Ахмед Емин. Това той определи и като поредната спекулация срещу него.

„В един дълъг период от време в България беше модерно да се консумират имената на хора като мен, които са публични личности. В това число подобно нещо се случи и на главния секретар на МВР тогава, сега премиер – беше злоупотребявано с името му. Неотдавна това се случи и на президенската институция, доколкото си спомням. Ако някой по някакъв начин е злоупотребил с името ми, нека да носи наказателна отговорност за това”, каза още Петров.

След изслушването му в парламентарната комисия за контрол на ДАНС Алексей Петров се е срещнал и с вътрешния министър Цветан Цветанов. На срещата двамата са „изяснили, че ДАНС и МВР са използвани за политически цели”. „Казах си разбирането, че не може партията да им подражава”, каза той. По думите му той е изказал мнението, че подготвената стратегия за противодействие на организираната престъпност е манипулация на обществото. Тази среща е съвпаднала и с изразените възгледи на Петров против икономическата политика, която се води в страната. „Г-н Цветанов каза, че след като не съм представител на политическа партия, не би могъл да осъществи политически натиск срещу мен – тъкмо обратното”, коментира Петров. Близо месец след тази среща той е бил арестуван.

Frognews.bg
припомня, че преди време председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов заподозря, че Алексей Петров стои зад публикациите срещу него, че е „човекът на „Октопод"-а в съдебната система".

Бившата барета Алексей Петров, който бе задържан при операция „Октопод", иска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение от сегашната - „задържане под стража".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4984 |29.03.2010 Дянков се смили: ДДС остава 20% . 2| 4925 |26.03.2010 Веселин Данов остава зад решетките . 2| 5090 |25.03.2010 Замесиха висш съдия с Трактора, Цветанов отрича . 8| 5110 |22.03.2010 Прокуратурата нищи хора на ГЕРБ, Трактора лъжел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads