Реклама / Ads
4| 5646 |07.06.2011 НОВИНИ

Пътната агенция осъдена заради смъртоносна дупка

.
Апелативният съд в Пловдив е постановил Националната агенция “Пътна инфраструктура” да плати 160 000 лева обезщетение на семейство, чието дете загина при катастрофа заради огромна дупка на платното.
 
Делото е заведено от родителите на 6-годишния Георги Костов, който почина при катастрофа през септември 2007 г. между пловдивските села Сухозем и Стрелци. “Парите няма да върнат детето, но нека се стреснат и не допускат подобни грешки”, каза бащата Иван Костов.

Решението на магистратите е на втора инстанция и може да се обжалва пред ВКС. С присъдените 160 хил. лева бащата Иван и съпругата му Анна основават Фондация за подпомагане на близките на жертви и пострадали при катастрофи заради дупките по пътищата на България. “Възхищавам се на доблестта на съдиите, които с решението си показаха, че държавната администрация носи голяма отговорност и не бива да си затваря очите пред дупките по пътя”, коментира адвокатът на Костови - Стоян Донков.

За сравнение през 2010 г. само в София са заведени 216 дела заради инциденти в улични дупки. От тях 26 вече са приключили и общината трябва да плати 18 024 лв. обезщетения общо. Катастрофата, при която е загинал Георги, е станала на 23 септември 2007 г. между Сухозем и Стрелци. Иван качил на семейния “Фолксваген Пасат” сина си, за да отидат да търсят пазар за набраното грозде от масива, което отглеждали. Времето било слънчево. “Виждах настилката права, напред възприемах само асфалта, когато изведнъж гумите се блъснаха в ямата. Колата тръгна на една посока, завъртях волана, не успях да я измъкна, въпреки че съм опитен шофьор”, обяснява Костов. За секунди автомобилът се преобърнал с покрива надолу, горната ламарина затиснала Гошко, който починал на място от счупен шиен прешлен. Лекарите посочват, че смъртта на детето от удара е била неизбежна.

По време на делото се разбра, че на отсечката е имало ремонт и колата е паднала в дупка, дълга 6 м и дълбока 12 см, която не е била обозначена със знаци. Поради тази причина шофьорът не успял да спре, нито да избегне неравностите. В мотивите си съдиите пишат, че катастрофата е станала на отсечка от републиканската пътна мрежа, за която се събира такса - винетка, и е изключителна държавна собственост. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6276 |04.06.2011 Психоза обзе "Красна поляна" заради намушкванията; хванаха извършителя . 19| 5310 |03.06.2011 Местан и Сидеров кръстосаха шпаги заради джамията . 2| 5631 |01.06.2011 Източникът на смъртоносната зараза остава загадка . 28| 5941 |31.05.2011 Вот на недоверие до дупка искат в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads