Реклама / Ads
0| 5801 |25.06.2015 НОВИНИ

Пътнически автобуси извършват нелегален трафик на контрабандни цигари

.
Службите за сигурност разкриха нов канал на Капитан Андреево. Голяма международна транспортна фирма внася в България контрабандни цигари от Турция, като за целта се използват пътнически автобуси. Това разкрива вестник „Уикенд“ в новия си брой.
 

Транспортното дружеството има българо-турска собственост, а един от съдружниците е варненски бизнесмен, много близък приятел на Радослав Калчев, по известен с прякора си Роди Черния. Ченгета подозират, че всъщност това е подставено лице. Останалите собственици са турци.

 

Автобусите правят ежедневни курсове от Истанбул до България. Линиите им са през 3 часа и в двете посоки. Рейсовете ходят до София, Бургас, Варна, Русе и Благоевград. От години им се носи славата, че единствено те не се проверяват от нашите митничари на Капитан Андреево. Пътниците преминават почти транзит, като спирането е само за печати на паспортите им. Инспекторите не ровят в автобусите, нито в багажите на хората и шофьорите.

 

Според оперативни сигнали в ДАНС, чрез тази фирма се прекарват големи количества цигари и наркотици. Това е ставало с подкрепа на висши служители на Агенция „Митници". В схемата са били замесени и гранични полицаи. Синът на един от шофьорите, работещи за варненския бизнесмен, например работи като инспектор на Капитан Андреево.

 

По канала на Черния чрез автобусната фирма всеки ден в България влизат минимум по 4500 кутии. Месечно това се равнява на два пълни до горе тира с папироси. Щетите за държавния бюджет са за над 5 млн. лева. За година сумата набъбва до 60 милиона. Цигарите са основно от марката „Карелия".

 

Купуват се от безмитния магазин на Капъкуле. Цената им на стек е 12,66 евро, което прави малко над 24 лв. У нас с платен акциз стек от същата марка струва близо 50 лв.

 

Двойно по-ниската цена е притегателна за трафикантите, а и печалбите са гарантирани. В този престъпен бизнес освен хората на Черния Роди се занимават и стотици цигани в района на село Капитан Андреево. По закон всеки влизащ в България може да внесе едва 2 кутии цигари. А на фришопа могат да се вземат до 2 стека.

 

Междувременон източници от специалните служби разкриха, че през последните 2 месеца в страната ни са засечени да се продават големи количества контрабандна „Карелия".

 

Има подозрения, че това не е случайно, а умишлена тактика на лица, които работят за известната гръцка компания. Преди половин година мениджъри от „Карелия" са напуснали клона на фирмата майка в България и сега обслужват безмитните магазини откъм Турция. От назначението им там досега марката постоянно се продава на промоция на безмитния магазин на Капъкуле. Стековете обаче не отиват към Турция, а заливат нашия пазар.

„Карелия" по този начин явно са развили пазара в България и вече държат 19% пазарен дял от официалния такъв, фирмата присъства с 15,5% дял от нелегалните цигари за 2014 г. в доклад на „Нилсен".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4531 |11.06.2015 ГЕРБ и РБ за ловците: Автобуси, БСП и хора, незнаещи защо протестират . 4| 5722 |03.05.2015 Нови автобуси за Младост и Студентски град в София . 10| 5106 |29.04.2015 Адв. Янков за Фрог: Бирници извършват самоуправство в TV 7? . 3| 4404 |09.03.2015 Извършват одит на администрацията в МЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads