Реклама / Ads
23| 6688 |06.11.2012 НОВИНИ

Патриарх Максим ще бъде погребан в петък в Троянския манастир

.
Патриарх Максим ще бъде погребан в петък в Троянския манастир. Това съобщи в Синодалната палата директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус".
 

В четвъртък в храма "Света Неделя" в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха. В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник "Свети Александър Невски" от 09.00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим.

Непосредствено след опелото в храм-паметник "Св. Александър Невски", тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението, каза Емил Велинов.

Проф. Иван Желев, богослов от Софийски университет и бивш председател на Комисията по вероизповеданията към Министерски съвет, обясни процедурата за избор на нов патриарх като уточни, че Светият синод трябва да избере трима митрополити, които да са на възраст над 50 години и да имат над пет години стаж. Тези трима кандидати ще бъдат включени в списък, който ще бъде предоставен на избирателите в Патриаршеския избирателен събор, информира още агенция Фокус.

Кой ще бъде следващият патриарх се очаква да стане известно в началото на март 2013 година. Новият патриарх ще бъде избран след гласуване с мнозинство.

На въпрос има ли опасност от крамоли след кончината на българския патриарх, проф. Иван Желев отговори: "Според мен няма сериозни рискове. Рискът е това, което става в кухнята, да излезе навън. Когато в една къща се карат и нищо не се чува навън, е добре, но когато започват да се чуват нещата, това е лошо. Нормално е да има различни мнения, да има претенции един или друг да излезе напред, но се надявам тези неща да останат в кухнята, а ние след най-много четири месеца да се радваме на един достоен български патриарх". Според проф. Желев наследникът на патриарх Максим трябва да бъде поне на неговото равнище.

"Патриарх Максим беше една изключителна личност. Аз съм бил години наред преводач, началник на кабинета му, той беше един човек свят по живот. Изключително ерудиран човек, който до последно пишеше сам речите си. Той не допусна до себе си хора, които биха го дискредирали. Той държеше за църковния мир. Никога срещу никого не каза нещо лошо. Никого не охули, а той самият беше доста хулен”, каза още проф. Иван Желев.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7284 |06.11.2012 Патриарх Максим почина . 9| 5917 |29.10.2012 Цецка Цачева дари патриарх Максим със здравец . 4| 5867 |26.10.2012 Патриарх Максим ще стане на 98 г. в болницата . 2| 5215 |26.10.2012 Цветанов: Всеки може да бъде въвлечен в трафик на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads