Реклама / Ads
6| 5294 |01.05.2013 НОВИНИ

Патриарх Неофит: Думата "криза" означава "съд"

.
Патриарх Неофит
В храмовете трябва да се влиза с вяра и упование, а не с входна такса. В наше време поради греховете ни, поради нашата алчност, злоба, груб материализъм, подмяна на ценностите множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание.
 

Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра, казва в интервю за БТА българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено, казва Негово светейшество.
 

Патриарх Неофит каза, че действително има не един и два православни храмове, които са с неуредена документация за собственост, а това много сериозно затруднява църковните настоятелства при тях да ги стопанисват, както и да кандидатстват за финансиране по различни проекти. „Това е въпрос, който трябва незабавно да бъде решен и ние се надяваме правителството да прояви нужното разбиране и добра воля", заяви патриарх Неофит.
 

Финансовото състояние на Българската православна църква не е по-различно от това на по-голямата част от населението на страната, отбеляза Негово светейшество. По думите му вече няколко епархии са сериозно затруднени да изплащат и минимални заплати на свещениците си и техните осигуровки. В същото време в общественото пространство продължават да се разпространяват стереотипите, че БПЦ притежаванесметни богатства, а духовенството тъне в разкош, посочи патриархът.

"Всяка криза: икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите, които Творецът е установил във Вселената", заяви патриарх Неофит. Той допълни, че те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта. Думата "криза" е гръцка и означава "съд" - съд Божий, обясни Негово светейшество.
 

„В предишните векове, когато хората са затъвали в грехове ги е сполетявал мор, глад, война, суша, днес Бог допуска бедствия, съответстващи на съвременното развитие на човечеството и съвременните грехове. Но иначе причината е една и съща: за да се опомним, за да се върнем към доброто, към правдата, за да преосмислим приоритетите си, да преосмислим какво е стойностно и важно в този живот и какво суетно", каза Негово светейшество.
 

Ние, днешните българи, трябва да уважаваме волята и сърдечните стремежи на предците си, да поддържаме благолепието на храмовете и да възнасяме молитва и благодарение в тях. В храмовете трябва да се влиза с вяра и упование, а не с входна такса, каза патриархът.

Попитан дали българинът разбира философията на Възкресение Христово, патриарх Неофит отговори, че в наше време поради греховете ни, поради нашата алчност, злоба, груб материализъм, подмяна на ценностите множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание.
 

„Но именно заради страданията ни, заради греховете ни Господ Иисус Христос прие човешка плът, живя между нас и прие кръстна смърт, та чрез възкресението си да постави ново начало за човешкия род. Възкресение Христово е празник на победата на живота над смъртта. Празник на победата на Божествената любов над греха и развалата. То е ново начало. Нова надежда", каза българският патриарх Неофит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5560 |29.04.2013 Царят в Москва, срещнал се с патриарх Кирил . 5| 5543 |25.03.2013 Депутат от Думата: Березовски е жив, инсценирал е смъртта си! . 27| 5711 |07.03.2013 Патриарх Неофит: Не се самоубивайте! . 37| 9376 |27.02.2013 Патриарх Неофит благослови Бойко по пижама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads