Реклама / Ads
3| 4529 |25.12.2015 НОВИНИ

Патриарх Неофит: Нека насочим любовта си към гладните, жадните и обезверените

.
Патриарх Неофит
В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието, всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец, та укрепени от вярата си в Него и в Неговата неизменна божествена подкрепа, да черпим още и още от даром предоставените ни в Неговата света Църква благодатни сили, които единствени могат да ни помагат и да ни укрепват в нашата всекидневна борба.
 

 

Това се казва в патриаршеското и синодално Рождественско послание, огласено на Светата литургия за Рождество Христово, отслужена от патриарх Неофит в храма "Св. Александър Невски".

 

И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците (Мат. 25:35), към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство, призовават в посланието Негово светейшество и митрополитите на БПЦ.

 

Те отправят и зов към вярващите да насочат мислите си към святата Витлеемска нощ, към пещерата и яслите, където се ражда Спасителят на света. Нека последваме и ние пастирите и мъдреците, които Му се поклониха, и "като въздигнем сърцата си нагоре", заедно с цялата Негова Църква, в единомислие, с едно сърце и душа да възпеем Неговото идване в света: "Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който днес, заради нас, се раждаш в плът от Безневестната Пречиста Дева Мария!" (Величание на Утринната на Рождество). И като оставим настрана "всяка житейска грижа", "да приемем Царя на всичко", да направим в душите и в сърцата си място за Този, Който в този ден тихо и смирено идва сред нас, заради нашето спасение, се призовава в Рождественското послание.

 

В него се припомня, че вече две хилядолетия на границата между старата и новата година целият свят и цялото творение смирено притихват пред най-дивната и най-чудна от всички тайни на Божието домостроителство: раждането по плът на Божия Син и наш Спасител - Господ Иисус Христос. Бог се ражда от утробата на благословената Дева, за да спаси човека от греха, тлението и смъртта, и отново да разтвори пред него затворените някога - поради непослушанието му - врати на рая, се посочва в Рождественското послание на патриарха и Светия синод на БПЦ. В него се отбелязва също, че Светата Църква в този пресветъл ден пее: "Днес се ражда Свръхестественият. Небето слиза на земята и Слънцето на правдата огрява помрачения от греха свят. Днес настъпва дългоочакваната от човечеството "благоприятна Господня година" (Ис. 61:2; срв. Лука. 4:19) и цялото Небесно войнство, удивено от случващото се, възпява: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14).

 

В празничното послание патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ отправят и поздрав-благослов към "всички наши духовни чеда в Родината и извън нея, и молитвено им благопожелават благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4699 |16.12.2015 Хр. Иванов: Нека никой да не иска и да няма свой "Филчев" . 3| 4425 |04.12.2015 Патриархът влиза в съда заради храм-паметника „ Св. Александър Невски” . 38| 9978 |02.12.2015 Методи Андреев: Прокуратурата ни - некадърна, купена, с корпоративни интереси . 10| 6108 |12.11.2015 Патриарх Неофит пред Фрог: Вартоломей е умен човек, знае къде какво да каже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads