Реклама / Ads
27| 7790 |30.08.2010 НОВИНИ

Пациенти и аптекари на война срещу лекарите и скъпарските хапчета

.
Недоимъкът принуди клиенти и аптекари да сменят скъпите лекарства, предписани им от личните лекари. Те на свой ред скочиха срещу погазването на закона. Аптекарите пък са убедени, че медиците предписват скъпарските вносни хапчета на пациентите си заради договорка с дистрибутори и вносители.
 

„Категорично фармацевтите не трябва да подменят лекарствените медикаменти, които личните лекари са предписали на своите пациенти. Самият закон не го позволява. Даден лекарствен продукт може да бъде сменен в аптеката само при едно единствено условие – ако основната съставка, количеството, което се съдържа от нея в медикамента е едно и също с тази в друг продукт, но с различно име, и допълнителните съставки съвпадат напълно ”, каза пред Frognews.bg фармацевтът Габриела Вутева, доскорошен секретар на Българския фармацевтичен съюз по повод острите критики от страна на лекарите, че има аптеки, които на своя отговорност подменят лекарствените медикаменти на пациентите. По думите й това категорично не трябва да се случва, тъй като самият закон забранява подобни практики, тъй като най-малкото се застрашава здравето и живота на хората.

От Националната аптечна камара излязоха вчера с предложение фармацевтите да имат право на т.нар. генерична замяна на лекарства по рецепта. Целта е пациентите да могат да си купят същото като предписаното от лекаря лекарство, само че по-евтино. Сега съществуващата наредба не разрешава на аптекаря извършването на подобна замяна. Според лекарите обаче това трябва да се отнася само за лекарства, разрешени за продажба в дрогериите, но не и за предназначени за сериозно лечение.

"Има лекарства които са оригинални - те наистина не бива да се сменят - просто не бива. Ако това лекарство, което аз съм предписал, в момента го няма в аптеката, а има друг заместител, мисля, че най-добрият вариант е фармацевтът да се свърже с мен по телефона и да ме пита дали може или не може. Или пък, ако го няма оригиналното лекарство, какво бих предложил аз, но не той, защото ангажиментът по лечението на пациента е мое и, ако нещо не дай Боже се случи с пациента, ангажиментът е мой. Има и един друг момент: Субстанцията, която е лечебна, е еднаква в различните препарати, но около тази субстанция има и допълнителни съставки, които ние наричаме есципиенс - към тези съставки пациентът може да има алергия.

Може би трябва да се помисли за лекарствата, които се позволени за дрогерии - при тях вероятно може да стане тази работа, но за лекарства, които са предписани за високо лечение, за сериозно лечение, не може да стане това”, заяви д-р Божидар Николов.

Не е тайна обаче, че е често срещана практика лекари да предписват доста по-скъпите вносни хапчета, избягвайки българския им еквивалент, чиито съставки са напълно еднакви, но цената понякога е в пъти по-ниска. Сред фармацевтите се шушука, че всъщност ставало дума за договорки между медиците и фирмите, които доставят по-скъпите вносни лекарства, които давали процент на докторите. Така например в столична аптека ни разказаха как от отсрещната поликлиника постоянно идвали пациенти, които страдат от високо кръвно налягане с рецепта за вносното лекарство Небилет. Блистерът обаче струвал двойно повече от българския му еквивалент Небиволол, който съдържа абсолютно същите съставки в еднакво съотношение. Така самите клиенти били принудени да се молят на фармацевтите да им продадат значително по-евтините медикаменти, които, според аптекарите, не отстъпвали по нищо от вносните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 9658 |28.08.2010 Българи протестират срещу антибългарския тормоз в Македония . 7| 5254 |28.08.2010 69% от пациентите се жалят от лекарски грешки . 11| 5526 |26.08.2010 Скандално болница спря храната на пациентите си . 34| 8425 |16.08.2010 Ген. Атанасов скочи срещу Дянков за нездрав интерес към "Информационно обслужване"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads