Реклама / Ads
4| 6484 |09.06.2015 НОВИНИ

Пл. Павлов за Фрог: За костите на цар Самуил депутатите обещаха декларация

.
Пламен Павлов
Въпросът за връщането на костите на цар Самуил на българска земя все още остава неразрешен, заяви за Фрогнюз историкът проф. Пламен Павлов. Друг е въпросът, че от гледна точка на средновековното българско царство и Преспа е българска земя, защото то е многократно по-голямо от днешната Република България, уточни той.
 

И още: Така че те трябва да бъдат на българска земя и най-нелогичното е да бъдат в едно мазе в един музей в Солун. Мисля, че след изявлението на един уважаван гръцки политик, какъвто е кмета на Солун, г-н Янис Бутарис е крайно време българската държава да предприеме по-енергични стъпки за намиране на решение в тази насока мощите на цар Самуил да бъдат пренесени у нас. Аз ги наричам мощи без всякакво колебание, защото, без да е канонизиран от църквата, за нас той е светец. И това не никакъв фетишизъм, защото един християнски владетел закслужава да бъде погребан по християнски, а не просто да е инвентар от археологически разкопки.

 

И ако се върнем към казаното от г-н Бутарис, той признава, че става дума за реликва на един народ, на един съседен, приятелски по дефиниция народ. Така че най-логичното е Гърция да направи един знак за добросъседство и да дари мощите на цар Самуил на България. Разбира се, без подсещане от българска страна това няма как да стане и аз затова приветствам позицията на президента Плевнелиев по време на откриването на паметника на цар Самуил в София. Той каза, че ние няма да се успокоим, докато не си върнем костите на родна земя. И те наистина трябва да почиват в саркофаг в софийската „Света София”. Самият аз участвам в групата „Да си върнем цар Самуил”, създадена от колеги-журналисти, тази група е отворена. Имахме среща с Комисията по култура в НС и за мен тя беше много обнадеждаваща. Стигна се до идеята българският парламент да гласува декларация, в която да се изрази отношение към темата и да се отправи апел към Гърция за разрешаване на въпроса.

Мисля обаче, че желязото трябва да се кове, докато е горещо, защото през годините периодично е повдиган въпросът за костите на цар Самуил, след което е затихвал. Този път обаче нямаме право да изоставим тази толкова важна тема, още повече, че пренасянето на костите и поставянето им в специален саркофаг в базиликата „Света София” ще бъде един знак за национално единство. Видяхме, че вчера при откриването на паметника имаше българи от Македония, българи от Западните покрайнини, група бесарабски българи. Това е още един знак на единение на нацията, не на разединение и се надявам, че този път никой няма да протестира защо си искаме костите на нашия владетел и държавник. За нас това не са артефакти, за нас те са реликва, заключи Павлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 11154 |08.06.2015 Проф. Павлов: Софийският паметник на Самуил е отрицание на скопския . 34| 9454 |08.06.2015 Бабикян за Фрог: Подозирам, че Борисов сбърка Ратко Младич с Милошевич . 11| 10296 |08.06.2015 Адв. Ботев за Фрог: Борисов да бъде разпитан от прокуратурата за КТБ . 5| 4872 |05.06.2015 Делийски за Фрог: С референдума Плевнелиев върви към втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads