Реклама / Ads
0| 4599 |02.09.2015 НОВИНИ

Ю. Павлов: Има апетит в самопредлагането на ДПС за публично участие във властта

.
Юлий Павлов
Посоката на движение стана ясна през изминалата почти една година на управление. Нищо няма да се промени, както се вижда. Ще има претенции, че се правят реформи, от страна на управляващите, а опозицията ще твърди, че реформи няма. В крайна сметка този спор е по-скоро лингвистичен. Това каза за БНР Юлий Павлов от Центъра за анализи и прогнози.
 

Единната регистрация на Реформаторския блок (РБ) няма да им помогне особено за местните избори, категоричен е експертът.

 

Тя е по-скоро декларация за единство в национален план, но на много места такова нещо като Реформаторски блок няма, като се изключат най-големите градове. Има една или две политически сили, които са известни със собствените си имена.

За Бойко Борисов е изгодно Реформаторският блок да "държи" неудобните министерства и да поеме отговорността за липсата на реформи, коментира Павлов, който предвижда "плачевен" резултат за АБВ на местните избори. Според него е възможно да има предсрочни парламентарни избори, когато приближат президентските, защото:

Едно добро представяне на ГЕРБ и РБ може да им гарантира успешно представяне на следващи избори, при което няма да имат нужда от неудобни съюзници като ПФ, заради който непрекъснато търпят критика от ЕС и САЩ, или АБВ, които нито са необходими, нито са достатъчни, ако ПФ или РБ оттеглят подкрепата си.

ДПС, ако се самопредлага, то е по-скоро за публично участие във властта. Ролята на ДПС за поддържане на властта е ясна, но рядко е публична и такава ще си остане - неявна, ще става публична в критични случаи. ГЕРБ да сменят сегашното или бъдещо мнозинство с реформаторите, да го заменят с ДПС, това няма как да стане, тъй като това би било самоубийствено за ГЕРБ във вътрешнополитически план. Най-много до това, до което може да се стигне, това предлагаше Европейската народна партия, е правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тогава подкрепата на

 

ДПС ще бъде по-явна, но няма да имат участие в правителството. В близките години, независимо със или без предсрочни избори, на ДПС му е още рано да участва в управлението на страната публично. Забелязвам апетит в самопредлагането на ДПС, но на този етап няма кой да им го удовлетвори. В крайна сметка сегашната формула е изгодна и за тях. Всеки иска повече, ако го пуснат, но в случая се страхувам, че няма да ги пуснат.

РБ и ПФ са коалиции за национални избори, а на местно ниво интересите са по-различни, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5159 |27.07.2015 Юрий Павлов: Фандъкова ще спечели изборите в София . 86| 11174 |08.06.2015 Проф. Павлов: Софийският паметник на Самуил е отрицание на скопския . 7| 5056 |01.06.2015 ГЕРБ: Под лупата на КОНПИ да е само апетитното имущество . 10| 5967 |19.05.2015 Сексуалният апетит се трупал с годините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads