Реклама / Ads
64| 7845 |31.01.2016 НОВИНИ

Павлов: Стамболов e най-големият, нов още не се е родил

.
Пламен Павлов
Стефан Стамболов е държавникът революционер и революционерът държавник. Освен това той е и визионер, политик, поет и безкраен националист. Стамболов е най-големият български политик в следосвобожденската ни история.
 
Неслучайно постоянно се появяват претенденти за нов Стамболов. За съжаление нов Стамболов още не се е родил. Дай боже да се роди, каза историкът проф. Пламен Павлов в словото си по повод 162-годишнината от рождението на великия българин Стефан Стамболов, която беше отбелязана във Велико Търново, предаде Радио „Фокус” – Велико Търново.

Той подчерта, че е трудно да се обобщи толкова бурен, важен и значим жизнен път, като този на търновския революционер. „В своя кратък живот – само 41 години, ние сега сме много жалостиви към българските политици и казваме как са млади и нямат опит, а той успя да се превърне в наследникът на Васил Левски”, подчерта още проф. Павлов. Той благодари на децата от клуб „Родолюбие” за това, че в празничния си рецитал още веднъж показаха, че думата „родолюбие” има значение и днес.

Историкът припомни, че Стефан Стамболов е един от титаните на България. По думите му, той е не само национален герой, но и държавник и политик и то във време, когато политиката не е мръсна дума, а е важна за обществото. „Освен това той е революционер, поет, публицист, преводач, голям националист. За него България е над всичко, дори над собствения му живот. Той е имал предложение да напусне страната в дните, в които е било явно, че ще бъде убит, но той предпочита да остане тук и да плати един собствен кръвен данък на лошите нрави в българската действителност и намесата на чужди сили в нашите вътрешни работи”, добави още проф. Пламен Павлов.

Освен това подчерта и че преди всичко Стамболов е държавник и същевременно той не бяга от революцията и активно участва в решаването на националния ни въпрос. „Той е един от големите борци за национално обединение и за голяма жалост е убит от хората, които не разбираха пътя към това национално обединение. Той казваше, това моят колега проф. Милко Палангурски е повтарял многократно – „Комитетът съм аз, комитетът е Българската държава”, припомни още експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5220 |04.01.2016 Павлов: Тревожно е 10 месеца преди изборите да не са ясни кандидат-президентите . 0| 4596 |02.09.2015 Ю. Павлов: Има апетит в самопредлагането на ДПС за публично участие във властта . 0| 5154 |27.07.2015 Юрий Павлов: Фандъкова ще спечели изборите в София . 86| 11173 |08.06.2015 Проф. Павлов: Софийският паметник на Самуил е отрицание на скопския

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads