Реклама / Ads
25| 4382 |16.02.2016 НОВИНИ

Павлова: Няма европари за Хемус, ще даваме от бюджета

.
Лиляна Павлова
Посланието на премиера беше много ясно, важно е да се разграничим от всички опити да бъдем вкарани в някакви зависимости, искаме да се разграничим и да покажем, че работим законосъобразно, заяви по НТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
 
Във всяка голяма обществена поръчка винаги има много интереси, голям ресурс; след всяка тръжна процедура винаги има обжалвания и недоволни. Едното е анализ на законосъобразността на процедурата, всички са промени, документите са изрядни, лицата, за които се говори, не са там, обясни Павлова. От друга страна обаче, говорейки за 800 млн лв от държавния бюджет, не искаме да има никакви съмнения. От гл.т. на финансирането - тази обществена поръчка ще се финансира по ОП Транспорт, но тя беше извадена от предишното правителство; намалени са средствата, които България получава за пътищата. Парите ще ни стигнат за Струма и Западната дъга, но не и за Хемус за европейско финансиране. Затова отново ще обявим процедурата, тя изцяло ще се финансира от държавния бюджет, обясни тя.

Няма проблем тези компании, щом спазват българските закони, да се явят отново, каза тя.

Когато 2014 година е правено обявление на индикативна стойност, това е правено без реален идеен проект. Тръжната процедура от 2015 година е с реален идеен проект с всички съоръжения, три големи тунела, големи пътни виадукта от типа на Витиня, подлези и надлези извън линейната част. Затова е некоректно да се изчислява стойност само в километри, разясни Павлова. 11-те компании, допуснати да дадат цена, дават еднакви. Остойностяването е равностойно, значи това е реалната цена, добави тя.

Няма незаконосъобразни действия в процедурата, повтори Павлова. Една италианска и една турска компания се оплакват, каза тя, но не можа да отговори дали тази фирма е близка до Ердоган или не. Понеже 2 компании обжалват, турската е отстранена, защото подадената финансова оферта не отговаря на изискванията на процедурата и това е проверено. При другата компания обосновката не отговаря.

Категорично ще я има АМ Хемус. Няма европейски пари, но благодарение на усилията на правителството в борбата с контрабандата, ще финансираме поетапно в следващите 4 години. Процедурата ще обявим при първа възможност, изреди Павлова.

Стоп на опитите да ни пришиват към някого, нямаме зависимости, ние работим експертно, успяхме да си усвоим средствата от Европа, искаме да работим прозрачно, не ни е страх, не мисля, че е менте, увери Павлова. Удобна теза е да ни пришиват към някого, виждаме много ясна кампания и опити да се дестабилизира правителството, много удобно е да се вкарва правителството в режим на зависимости, посочи тя и добави, че не страхува от предсрочни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5594 |15.02.2016 Павлова прекрати избора на строител на "Хемус", няма пари . 21| 4969 |14.02.2016 Маргарита Попова: Нямам планове да се кандидатирам за президент . 3| 4301 |12.02.2016 Жаблянов: Кунева няма да преразгледа скандалните програми в образованието . 1| 4227 |12.02.2016 Външно няма информация Турция да забранява достъп на Доган и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads