Реклама / Ads
10| 4861 |25.11.2013 НОВИНИ

Павлова предрече: 2014 г. - нулева за всички еврофондове

.
Лиляна Павлова Източник: Булфото
Бюджетът за 2014 година е измамен. Това е бюджет, който е фокусиран върху изключително завишени и нереалистични приходи, каквито е видимо, че няма как обосновано да бъдат доказани и да бъдат събрани.
 

Това заяви на пресконференция във Варна народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова.

„Актуализацията на бюджета, направена в средата на годината от управляващите, показа именно това - невъзможност да съберат приходите, които бяха планирани", коментира Павлова, като допълни, че към момента събираемостта на приходите в държавния бюджет е най-ниска за последните десет години.

„На базата на тези високи приходи, които са нереалистично заложени, правителството предвижда един огромен ресурс в графа разход", уточни Павлова.

По нейни думи бюджет 2014 е разходно ориентиран и залага на дефицит и много разходи. „Разходи, базирани на нереалистични приходи, могат да доведат до фискално дестабилизиране на държавата, което създава рискове за валутния ни борд", допълни народният представител.

Според Павлова бюджетът е и асоциален. „В голяма степен разходите в бюджета са заложени за социални плащания. Бюджетът обаче не предвижда икономически растеж и създаване на добре функционираща икономика и работни места, а само разходи за социални помощи. Няма как този бюджет да бъде в помощ най-вече на онеправданите и възрастните хора, защото техните деца и внуци през следващите години ще трябва да плащат сметки", заяви тя.

По темата с планувания дълг от 4 млрд. лева Лиляна Павлова коментира, че той е реален и допустим, когато се инвестира в икономика, икономически растеж и заетост. „Бюджетът предвижда достигане до тавана на дълга. За шест месеца правителството е взело дълг в размер на 1 млрд. лева и планира да вземе още 4 млрд. лева. Това обаче не дава увереност, че ще създаде икономически растеж. Много непрозрачен е и начинът, по-който правителството планира да вземе заем", допълни тя.

Според нея повишаването на минималната работна заплата и приспадането на данъците на семействата с най-ниски доходи ще доведе до връщане към сивата икономика. Павлова допълни, че 2014 година ще бъде нулева за всички еврофондове и за всяка една оперативна програма, която се занимава със строителство.

Тя допълни, че само за шест месеца управление на новото правителство вече има спряна оперативна програма - това е програмата „Околна среда". „Временното спиране на средства от европейските фондове означава, че държавата, въпреки всичко, е длъжна да предоставя на общините средства, а те съответно на избраните изпълнители, за да работят по своите проекти", коментира Лиляна Павлова.

Според нея тези средства ще бъдат изразходвани от резерва. Плащането на средства от резерва по спряната програма обаче ще създаде риск за фискалната стабилност.

Павлова изрази мнение, че правителството не се справя с еврофондовете. „Виждаме катастрофата от периода 2007 - 2009 година, когато поради некомпетентност и несправяне с управлението на еврофондовете програмите спираха. Правителството трябва да отстоява националните интереси и да не налага финансови корекции на общините, защото те могат да фалират", предупреди още народният представител.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5183 |16.10.2013 Павлова на вота: От едно работещо министерство създадохте две неработещи . 1| 4705 |16.10.2013 Павлова срещу Михалевски на втория вот в парламента . 30| 5041 |14.10.2013 Павлова: Атакуваме не министъра, а цялата регионална политика на правителството . 30| 5542 |13.10.2013 Павлова: От едно работещо, сега имаме две неработещи министерства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads