Реклама / Ads
1| 5702 |07.04.2015 НОВИНИ

Павлова: Разработваме програма за подкрепа на слабо развитите региони

.
Лиляна Павлова сред бедстващи
Воля на правителството и това е заложено и в нашата програма, както и в програмата на министерството, е разработване на програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони.
 

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента на тема „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства”, съобщи Фокус.

 

Лиляна Павлова подчерта, че този процес вече е започнал на проведените две заседания са идентифицирали рамката. Тя изрази надежда, първата част от програмата - насочена към анализ на проблемите и основните мерки и проекти да бъде готова още през лятото на тази година със специален фокус върху Северозападния регион, Родопите и Странджа, а до края на годината да включим пограничните планински и полупланински райони. Тя посочи, че ако се изключи София, всички останали региони са еднакво лоши. „Ако погледнем показателите извън седемте големи града, фактите и статистиката са припокриващи се и еднакви, и близки. Затова не можем да си позволим да ги пренебрегнем, трябва да ги развиваме заедно”, обясни министърът.

 

По думите й, анализирайки проблемите и мерките, програмата ще бъде съпътствана с детайлен финансово - икономически план, като се реши за кои проекти, на какво финансиране ще може да разчита. Павлова отбеляза, че през новия програмен период три са основните цели във фокуса на подкрепата и развитието на Смолян и Смолянския регион. Това са развитие на транспортната инфраструктура, на туризма и създаване на предпоставки за подобряване на общинската инфраструктура по линия на енергийната ефективност.

 

Лиляна Павлова не скри, че за изминалия програмен период инвестициите в Смолянско са били по-малко от 160 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Тя допълни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ предвижда минимум 30 млн. лв. за Смолян. Средствата са предназначени за развитие на градската среда, за развитие на транспорта, за подобряване на публичната инфраструктура – образователна, здравна, културна.

 

Павлова каза още, че има потенциал за развитие на региона и по линия на Програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция, като с пари оттам може да се подобри пътната инфраструктура и да се положат усилия за откриването на граничния пункт Рудозем – Ксанти. Министърът подчерта, че Смолян е от първите градове и с най-добрите проекти от демонстрационния проект за саниране на домовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4843 |04.04.2015 Павлова: Ще строим язовири . 6| 4458 |03.04.2015 Цветанов: Стоим зад програмата на правосъдния министър за реформа . 4| 4714 |01.04.2015 Павлова: Благодарение на Борисов ще има 100 млн. лв за пътища . 13| 4761 |30.03.2015 Павлова: Въведохме ограничение на скоростта от 90 км/ч от 1 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads