Реклама / Ads
6| 4213 |01.08.2019 НОВИНИ

Пазарджишки кметове на бунт срещу клането на прасета

.
Източник: БГНЕС
Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.
 

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

 

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев

 

"Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка".

 

От 5 август започват масови проверки в личните стопанства в Пловдивска област, които попадат в определената 20-километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине, с цел предотвратяване разпространението на вируса на африканска чума.

 

Най-късно до 4 август трябва да бъдат изклани прасетата от личните стопанства в карантинната зона. В противен случай прасетата ще бъдат евтаназирани и загробени, а на стопаните ще бъде наложена административна санкция. Д-р Камен Янков припомни, че единствената работеща свинеферма в областта се намира в село Белозем, но в 20-километровата карантинна зона попадат също селища от Хасковско и Пазарджишко. Индустриална ферма има на границата на Хасково към Първомай, а в Пазарджишка област са общо пет.

 

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив посочи, че в Белозем няма нито едно регистрирано прасе в лично стопанство, но по данни от кмета на селото са над 100.

 

Заради заплахата от разпространение на африканската чума в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми. Едно от тези населени места е и пловдивското село Белозем.

 

Жители на пловдивското село Белозем, които отглеждат прасета в домашните си стопанства или в така наречения "заден двор" има срок до утре сами да умъртвят животните си. Ако не успеят да го направят, прасетата им се конфискуват, а на стопаните се налага санкция. Като глобите са от 150 до 1000 лева.

 

На въпрос дали някой е взимал проби от животните им дали имат африканска чума, стопаните отговориха: "Не, никой не ги е изследвал, кой да ги изследва".

 

В Белозем тази сутрин умъртвяването на животните започна с огромно недоволство. По данни на общината в селото се отглеждат 150 прасета.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3927 |01.08.2019 Кметовете в пазарджишко бунят хората да не убиват свинете . 0| 4308 |26.07.2019 БСП има още 5 кандидати за районни кметове в София . 0| 4056 |16.07.2019 БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района . 1| 4546 |15.07.2019 Жителите на Елин Пелин отново на бунт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads