Реклама / Ads
6| 4580 |22.02.2021 НОВИНИ

Пчеларите: Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите, 80% от тях умират

.
Сребрин Илиев
Министър-председателят като минава покрай някакви пчели, да хвърли някоя пачка… Не бива да си заравяме главата в пясъка. 80% от пчелите умират.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация. 


Думите му идват на фона на подготвяния протест пред Министерството на земеделието заради липсата на адекватна политика и изследване на проблема с високата смъртност при вида. Пчеларите търпят и огромни финансови загуби.


“Проблемът е, че министерството няма план за реакция при кризисно положение. Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност”, посочи още Илиев. 


Според сектора обаче смъртността не се отчита официално напълно целенасочено - за да не се намялат потоците от европари за подпомагането на сектора. 


ФрогНюз припомня, че в Министерството на земеделието такъв скандал имаше и през лятото, когато в онлайн пространството изтече видеоклип от среща с производители, на който министър Танева призова да не се разгласяват проблеми, за да не се спре финансирането от Брюксел.


“Това е гротескно поведение на служителите от министерството, които заявяваха, че пчеларите не обявяват смъртносттаа на пчелите”, посочи още Илиев.


Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, е в пълен хаос. Според законодателството пчелите са приравнени на животно, а самият пчелин се води “животински обект”. Така, за да се отговори на изискванията, животните не бива да напускат обекта без придружител.


Представителите на сектора ще връчат и в подопечното на министър Десислава Танева ведомство своите препоръки за решаването на проблема. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 16126 |21.02.2021 Близка на Борисов журналистка е уредена на работа в Брюксел . 70| 9538 |20.02.2021 Борисов заведе Ананиев и Вълчев на нива, за да прочете прессъобщение . 10| 6775 |19.02.2021 Божков ”благодари” на Борисов в Туитър . 8| 6248 |19.02.2021 Писмо от Битоля до Борисов и Захариева: Чакаме българските си паспорти като граждани на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads