Реклама / Ads
8| 4629 |20.08.2008 НОВИНИ

Печелим два пъти по-малко от румънците

.
Доходите на българите са едни от най-ниските в Европа, статистиките сочат дори, че нашите заплати са по-ниски дори от тези на гражданите на държави извън Евросъюза, като например Хърватска.
 

Средните възнаграждения у нас са почти двойно по-ниски от тези в Румъния и почти 19 пъти по-ниски от тези в Германия, сочат данни от изследване на Федерацията на европейските работодатели.

Организацията прави мониторинг на заплатите в 49 европейски страни. Работодателската организация изследва 32 “стандартни“ сфери на дейност в два типа компании. Почасовото заплащане е една от мерните единици, която използва неправителствата организация, предаде БГНЕС.

У нас един работник в частния сектор печели 1,2 евро на час, а в Румъния 2,2 евро.

Изследването показва още, че минималната заплата у нас е 110 евро, около 13 пъти по-ниска от тази на британците. Словенците са най-добре платените граждани на новите страни от ЕС. Те печелят почти 6 евро на час. След тях се нареждат хърватите и чехите, които печелят средно около 5 евро за час.

Въпреки ниските разходи за труд, България не е сред най-атрактивните страни за инвестиции основно заради ниската квалификация, липсата на достатъчно подготвени специалисти и ниското ниво на трудова организация.

Заплаха за българската икономика, както и за икономиките на другите държави от Източна Европа са азиатските трудови пазари, където работна ръка е по-евтина при сравнително висока производителност на труда. Индия и Китай са сред държавите, чиито граждани печелят под 1 евро на час.

У нас, въпреки ниските корпоративни данъци, осигурителната тежест е една от основните предпоставки за затрудненията на малките фирми. Много от тях не могат да излязат от сивия сектор и не са в състояние да предложат високи възнаграждения на служителите си заради високите осигурителни прагове.

За влошените перспективи пред развитието на икономиките на страните от Източна Европа влияние оказва и забавянето на икономическия растеж в целия ЕС и увеличаващата се инфлация в еврозоната. През юни тя е била 4 процента, а през юли 4.1 на сто. Това е най-високата инфлация в еврозоната от въвеждането на еврото през 1999 г. В момента нито една от държавите, част от Европейския паричен съюз, не е в състояние да покрие критерия за инфлацията под 2 процента, сочи изследването на Федерацията на европейските работодатели. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12531 |20.08.2008 Младите шофьори ще карат с придружител . 13| 4643 |20.08.2008 Нямало общи опозиционни действия; СДС, ГЕРБ и ДСБ били по курорти . 1| 4852 |20.08.2008 Сриват цигански бараки върху главен водопровод под електропровод . 27| 4795 |19.08.2008 Скрита камера излови бащата на Мануела в казино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads