Реклама / Ads
22| 5675 |07.10.2013 НОВИНИ

Пеевски отказа на Конституционния съд заради докладчик

.
Делян Пеевски изрази недоволство от "медии, политически и бизнес кръгове". В писмо, изпратено до Конституционния съд, с което уведомява съдиите, че няма да се яви на насроченото му за 8 октомври изслушване, той твърди, че е сатанизиран в публичното пространство.Преди два дни стана ясно, че Пеевски е изпратил писмо до КС, в което твърди, че докладчикът по делото му за несъстоятелност Румен Ненков е предубеден и поради тази причина няма да се яви на изслушването. Днес телевизията разпространи голяма част от текста, с който тя разполага.
 

„Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само „задкулисието” се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ”, пише Пеевски до КС.

До производството в КС, което е за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Пеевски като депутат, се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.

"Възможността да дам лично обяснение пред КС е израз на правото ми на защита срещу необосновани политически мотивирани твърдения на група народни представители, за които моето присъствие в парламента и изразяваните от мен позиции от парламентарната трибуна са очевидно неудобни”, продължава писмото на Пеевски.

В писмото си до КС Пеевски обяснява, че би се явил на изслушването, ако „правото му на защита не е било прекъснато по начин, който прави личните му обяснения ненужни”. Пеевски обявява, че е разбрал от медиите, че проектът за решение на неговия случай е внесен от докладчика Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – бел. ред) още в края на м. юли.

„В публикации в споменатите по-горе медии дори излезе информация за съдържанието на този проект. Не мога да си представя как е възможно първо да внесеш проект за решение и едва след това да преминеш към събирането на всички доказателства, относими към делото, които са задължителни по закон. Разбирането на докладчика очевидно е, че личните обяснения на засегнатия народен представител нямат отношение към съществото на решението и изслушването им има само ритуален характер. Това за мен е напълно неприемливо, доколкото показва наличие на преднамереност в действията на съда и демонстрира предубедеността на докладчика по делото”, пише Пеевски, който е и следовател.

След това той говори за мястото и ролята на докладчика в конституционната процедура и кореспонденцията му с останалите съдии (става въпрос за писмото на Ненков до колегите му, в което той отхвърля становището на председателя на КС проф. Токушев за изслушването на Пеевски- бел. ред.)

„До последния момент се колебаех, дали да се възползвам от правото си на лично обяснение. В своето изложение щях да представя аргументи, че с нито едно свое действие не съм нарушил Конституцията и законите на Р. България”, пише още Пеевски.

„Щях да обясня, че съм се въздържал да извърша каквото и да е действие по управление на ДАНС, докато не бъде приета депозираната от мен на 14.06.2013 г. оставка. Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело. По никакъв начин и от нито едно мое действие не е била накърнена независимостта на законодателната власт, за защитата на която е създаден институтът на „несъвместимостта”, казва още Пеевски.

„Нямам друг начин да възразя срещу подобно накърняване на правата ми, освен да откажа да участвам в изслушване, което поне за част от съдиите няма никакво значение, тъй като те вече са формирали вътрешното си убеждение. Не бих искал със своето присъствие да легитимирам идеята, че участието ми е една формалност, лишена от правна стойност”, добавя Пеевски.

„Надявам се, че въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите”, заключва Пеевски.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5411 |05.10.2013 КАТ се отказа да вдига глобите . 14| 6117 |04.10.2013 Пеевски отказа любезно на Конституционния съд . 14| 6552 |30.09.2013 Янев:Орешарски го управляват Божков, Пеевски и още десетина олигарси . 31| 5502 |24.09.2013 Решават за Пеевски на 8 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads