Реклама / Ads
14| 6141 |04.10.2013 НОВИНИ

Пеевски отказа любезно на Конституционния съд

.
Делян Пеевски Източник: Булфото
Депутатът Делян Пеевски няма да се яви пред Конституционния съд, за да даде обяснения по казуса с назначението си за шеф на ДАНС и последвалото му оттегляне. Това обяви бТВ, позовавайки се на източници от институцията, според които Пеевски е написал писмо, с което любезно отказва предоставената му възможност.
 

Преди по-малко от две седмици Конституционния съд взе безпрецедентното решение в практиката си да покани Пеевски за лично обяснение по делото за депутатския му статут. До производството за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни.

От партията на Пеевски – ДПС, твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Тази теза движението защитава упорито въпреки безспорния факт, че Пеевски даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС. Именно този спор изпрати казуса в КС, който след дълга лятна ваканция се събра, за да заседава по делото. След спора народни представители решиха да внесат запитване до съда.

В писмото с отказа си до КС Пеевски изтъква, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото докладчикът по делото бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване.

Докладчик по делото е бащата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Румен Ненков, бивш член на Висшия съдебен съвет и зам.-председател на Върховния касационен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6573 |30.09.2013 Янев:Орешарски го управляват Божков, Пеевски и още десетина олигарси . 31| 5514 |24.09.2013 Решават за Пеевски на 8 октомври . 0| 5201 |24.09.2013 КС съд решава за депутатските права на Пеевски . 22| 6357 |20.09.2013 Кутев: Ако има разлика между Пеевски и Борисов, тя е в полза на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads