Реклама / Ads
15| 5470 |14.11.2013 НОВИНИ

"Пеевски" пак влиза в КС

.
Делян Пеевски
Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Росен Плевнелиев за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което е отменено решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност". Съдия докладчик по делото е Анастас Анастасов.
 

КС отклонява искането в частта му по т. 3, а именно: „Когато народен представител е избран от Народното събрание за ръководител на институция по процедура, уредена в специален закон, и е положил клетва пред Народното събрание, от кой момент се прекратява неговият мандат като народен представител, за да не възникне несъвместимост по смисъла на чл. 68, ал. 1 от основния закон?", и прекратява делото в тази му част.

Като заинтересувани страни по делото са конституирани Народното събрание, Министерския съвет, Държавна агенция „Национална сигурност", Асоциацията „Прозрачност без граници", Института за модерна политика и Центъра за изследване на демокрацията.

От Народното събрание се изисква: Решение на Народното събрание от 14 юни 2013 г. за избор на председател на Държавна агенция „Национална сигурност", както и Решение на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което е отменено решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност", прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г., заедно с всички преписки и материали, свързани с тях.

Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС на 14 юни. Пет дни по-късно, под натиска на масови протести, парламентът гласува решение, с което отмени назначението му.

На 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат. В решението пише, че КС отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба - председател на Държавна агенция „Национална сигурност".

Междувременно стана ясно също така, че Конституционният съд (КС) ще разгледа по същество искането на 55 народни представители за противоконституционност на удължения до 2020 г. мораториум върху покупката на земя от страна на чужденци.

Депутатите от ДПС, подкрепени от свои колеги от БСП, внесоха искането в КС на 4-ти ноември. Мораториумът беше приет от Народното събрание със смазващо мнозинство - подкрепиха го депутати от БСП, ГЕРБ и „Атака". Част от депутатите от БСП, подкрепили мораториума, са сред вносителите на искането в КС за обявяването на неговата противоконституционност. Докладчик по делото е Гроздан Илиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6564 |12.11.2013 Барозу: България и Румъния не влизат в Шенген . 12| 5437 |01.11.2013 200 000 души бежанци влизат у нас догодина? Едва ли! . 36| 5178 |28.10.2013 Плевнелиев сезира Конституционния съд за казуса "Пеевски" . 32| 5228 |21.10.2013 Плевнелиев сезира КС за казуса "Пеевски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads