Реклама / Ads
5| 5229 |17.03.2016 НОВИНИ

Пеликани, лешояди и гъски – параван за източване на евромилиони

.
Източник: Булфото
Семейство Силвия и Борис Бърови са топлата връзка на Зелените в Брюксел. Силвия Бърова е отговорник за България в Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК, а съпругът й работи по програма LIFE. Благодарение на тяхната дейност и лобиране Българското дружество за защита на птиците, на което и двамата са били служители, е получило почти 40 милиона лева по европейски проекти.
 

Mалко след техните назначения започва лавина от траншове към неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа в България“. Парите отиват основно  в Българско дружество за защита на птиците. Част от одобрените проекти са следните:

1. 3.5 милиона лева за броене на пеликани в Атанасовско езеро.

2. 2.6 милиона лева за броене на лешояди във Врачанско и Сливенско

3. 5.2 милиона лева за план за опазване на червеногуша гъска

4. 5.2 милиона лева за броене и строене на гнезда на египетски лешояди около Ивайловград

5. 4 милиона лева да се заплождат пеликани, кокилобегачи и саблеклюни по Атанасовско езеро

6. 8 милиона лева да броят орли в бургаско

7. 3.5 милиона лева да правят гнезда на орли в Ивайловградско

 

От 15 отпуснати проекта за България, напусналата БДЗП Силвия Бърова насочва към бившата си неправителствена организация милиони лева за броене, заплождане и строене на гнезда на птици. Всичко се случва с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

Други неправителствени организации от зелената коалиция също получават огромни пари от програма LIFE:

8. Българският филиал на частната швейцарска офшорка WWF International – WWF-България, печели 2.5 милиона лева, за засаждане на храсти в няколко природни парка. Част от парите са насочени към Природен парк „Витоша“.

9. 2.8 милиона лева отиват при Зелени Балкани-Стара Загора за броене на керкенези по Странджанско.

10. 800 000 лева печели Фондът за дива природа и фауна за броене на ветрушки около Кресна.

11. Още 800 000 лева отиват в WWF-България.

12. 600 000 лева получава Фондацията за информация и опазване на природата да учи билкарите на Витоша как да броят билки.

13. 1.2 милиона за събиране на генетичен материал от гори в Софийско получава Изпълнителна агенция по горите заедно с Инициативна група Витоша.

С други думи, от общо 15 проекта за България, чрез лобирането на Силвия Бърова успешно са насочени 13 към бившата й неправителствена организация и НПО-та от Коалиция „За да остане природа в България“. Общата стойност на проектите надхвърля 40 милиона лева, като на всичкото отгоре, написаният план за червеногуша гъска изисква от МОСВ и Министерство на земеделието да отпуснат още 50 милиона лева на същите организации.

По много от проектите има основателни съмнения за дублиране на дейности и финансиране, което е закононарушение.

Отделно има основателни съмнения, че Силвия Бърова е тази представителка в ЕК, която най-силно е „натискала“ срещу България да започне наказателна процедура заради ветрогенераторите край Каварна и Балчик. Жалбата, въз основа на която е започнала процедурата, е изпратена в ЕК именно от БЗДП. Вследствие на осъдителната присъда, срещу страната ни няма финансови санкции, но уплашени, властите у нас поемат ангажимента да увеличат зоните от „Натура 2000“. Това на практика означава, че ще има още много пари за усвояване за опазване на птиците и друга флора и фауна за БЗДП и другите организации от Коалиция „За да остане природа в България“.

 

Схемата на Силвия и Борис Бърови, Зелените и МОСВ работи безупречно, но няма сведения за положителни резултати от населените места и общините, където са реализирани европроектите. В същото време непрекъснато се появяват информации за измиране на птици от Атанасовското езеро до  Поморийското езеро и резервата „Сребърна“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11468 |02.11.2015 Фрог научи: Европа спира източването на милиони за сметка на гъски и пчели . 13| 15643 |16.09.2015 Фрог алармира: Лапат 200 млн. за гъски по Програмата за развитие на селските райони . 53| 5993 |07.01.2014 Волен клейми наред: Хищници и лешояди! Проклети да сте!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads