Реклама / Ads
11| 4709 |16.01.2011 НОВИНИ

К. Пенчев: Хората страдат от монополистите

.
Константин Пенчев
Непрекъснато вдигат лихвите по кредитите и трябва да си банков експерт, за да разбереш защо се прави това. Не може един изряден платецна парно да плаща сметките на неизрядния. Едно е да събориш една новопостроена постройка, друго е да събориш дом, в който са живели поколения.
 

Това заяви Константин Пенчев, омбудсман на Република България, в ефира на ТВ7.

Един от проблемите е това, че мобилните оператори подновяват автоматично договора на потребителя и ако той поиска да се откаже, плаща неустойки, каза Пенчев и продължи. „Имаме предписания до министър Цветков, който ни отговори, че всички те ще бъдат съобразени в готвените промени на закона за съобщенията”, каза Пенчев.

„Банките, например, непрекъснато вдигат лихвите по кредитите и трябва да си банков експерт, за да разбереш защо се прави това. Друг пример - за банков превод от 5 лева, плащаш 6 лева”, продължи омбудсманът. Константин Пенчев съобщи, че в момента се прави сериозно проучване и се подготвя предложение за промени, което ще бъде представено пред БНБ и комисията за защита на потребителите.

Според омбудсмана на републиката, недопустимо е да се спира парното на редовни клиенти, само защото комшията не си плаща сметките: „Това противоречи на всички основополагащи принципи на правото. Не може един изряден платец да плаща сметките на неизрядния”. Имаше преди време решение на комисията за защита на потребителите, с което Топлофикация София беше санкционирана точно за това и за щастие съдът го потвърди. После опитаха да променят закона през парламента, но за щастие това не мина, депутатите показаха разум. В момента, за мое голямо възмущение аз чета, че отново готвят подобни предложения в Закона за енергетиката, каза още Пенчев.

По думите му България има големи проблеми и с ромските гета: „Има едно решение на Комитета по социални права към Съвета на Европа, което обвинява България, че не създава условия на ромите да строят законни жилища и че държавата е търпяла ромски квартали от 30 години, а в един момента издава заповеди за събаряне. Едно е да събориш една новопостроена постройка, друго е да събориш дом, в който са живели поколения. Тези гета ги няма дори на картата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5176 |28.12.2010 М.Манолова: Хората губят доверие в ГЕРБ . 3| 5517 |22.12.2010 Над 700 000 протестират срещу монополистите . 9| 6175 |15.12.2010 Янев: Герберите страдат от "тежка параноя" . 22| 4908 |15.12.2010 М. Манолова: ГЕРБ иска да откаже хората да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads