Реклама / Ads
2| 4261 |24.11.2014 НОВИНИ

Пенгезов иска отвод на състава, който ще решава за уволнението му

.
Веселин Пенгезов
Бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов иска отвод на съдебния състав по делото пред Върховния административен съд (ВАС) за отстраняването му от длъжност.
 

Според него решаващият състав - Наталия Марчева – докладчик и председател на състава, Румяна Папазова и Тодор Тодоров, е предубеден, защото е взел предварително отношение по въпроси по съществото на спора в свое определение по делото от 24 юни 2014 г. Тогава съставът остави без уважение искането на Пенгезов за спиране на изпълнението на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което е временно отстранен от длъжност, съобщава „Правен свят“.

 

В искането за отвод адвокатът на Пенгезов обосновава, че съдебният състав в своето определение е заявил, че представените по делото доказателства „представляват за молителя неблагоприятни последици, но при законосъобразност на административния акт те не могат да бъдат определени като вреди, тъй като липсва елементът непозволеност, противоправност“. Предпоставянето на законосъобразност на административния акт, за да се вземе решение по преюдициален въпрос, представлява вземане на предварително отношение по съществото на правния спор, гласи искането за отвод.

По-нататък се казва, че съдът приема, че „несъмнено общественият интерес изисква в орган на съдебната власт да не участва съдия, и то председател на апелативен съд, който е привлечен в качеството му на обвиняем по Наказателния кодекс“. Това, че съдът приема, че жалбоподателят не трябва да е съдия според адвоката, представлява предрешаване на правния спор, т.е. също представлява изразяване на предварително становище на решаващия състав по съществото на правния спор.

На 15 май т.г. ВСС временно отстрани от длъжност Веселин Пенгезов заради привличането му в качеството на обвиняем по четири производства във връзка с разследване на злоупотреба със средства по европейски програми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4526 |22.11.2014 Велинград не ще мина, иска референдум . 25| 6383 |21.11.2014 Бъчварова към Стоилов: Не вие ни отказахте, а ние не ви искахме . 0| 4631 |21.11.2014 Искат 6,5 г. затвор за шофьора, прегазил Паоло . 1| 4499 |21.11.2014 Старозагорци искат ефективна присъда за убиеца на Паоло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads