Реклама / Ads
2| 4695 |04.11.2010 НОВИНИ

Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита

.
Тотю Младенов
"Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел".Това каза социалният министър Тотю Младенов в ефира на bTV тази сутрин по повод пенсионната реформа.
 

Според него това, което сега се предлага като реформи, е един устойчив модел през следващите 25 г.

По думите му през 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане само когато излезем от дефицита, увери Младенов.

Социалният министър обясни, че това е една устойчива система, която се прави за следващите 20 г. "В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване – основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни още министърът на труда.

По думите му е много опасно, ако има само капиталови сметки и няма държавно обществено осигуряване.

"Аз преди години бях в Аржентина и Чили, където моделът беше такъв, че основната пенсия се получаваше не от общественото осигуряване, а от частните фондове, без да се гарантира от държавата това – тотална икономическа криза", разказа Тотю Младенов.

Човек трябва да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане на тази пенсия – това е правилната политика, категоричен е социалният министър.

Тези, които са се осигурявали върху по-малки доходи, ще получат по-малки пенсии и обратното, обясни той.

Трябва да се учим и от грешките, които сме допускали преди години, смята Младенов, като припомни, че политиците през последните години непрекъснато са променяли параметрите.

"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, а не обратното – няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", заключи Тотю Младенов.

Младенов защити и идеята за създаването на архивно стопанство. По думите му всички тези скандали за доказването на трудов стаж налагат архивното стопанство, за да се докажат годините, когато изчезне някой работодател.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4801 |04.08.2010 М. Дикме: Доган ще бъде сменен, само когато той реши . 0| 5587 |29.06.2010 М. Стоянова: Ще намалим орязването на бюджета в общините . 47| 6096 |29.05.2010 Ахмед Доган: Когато мълчим, ние също говорим! . 35| 8083 |16.02.2010 Н. Филчев: Когато се говори за мафия, Костов е първият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads