Реклама / Ads
8| 4510 |17.12.2009 НОВИНИ

Пенсионерите на лекар само срещу левче

.
Разликата между пенсионерското левче за преглед при лекар и пълния размер на потребителската такса ще се доплаща както и досега от държавата. Тези средства обаче не са предвидени вбюджета.
 

До тази ситуация се стигна, след като днес парламентът гласува промени в Закона за здравното осигуряване и за пръв път мнозинството допусна да бъде одобрено предложение на левицата.

Сега пенсионерите плащат един лев, а потребителската такса за преглед при личния лекар е 2.40 лева. Когато потребителската такса бе увеличена, бившото правителство, водено от социални подбуди, реши, че пенсионерите ще продължат да плащат един лев, а държавата ще доплаща разликата до 2.40.

За целта в тазгодишния бюджет на НЗОК бяха предвидени 30 млн. лева трансфер от републиканския бюджет. За следващата година обаче тези пари не са предвидени нито в бюджета на НЗОК, нито в републиканския бюджет.

Предложението разликата в потребителската такса при лекар за пенсионерите да се покрива от държавата бе направено от депутатите от БСП  Мая Манолова и Евгений Желев,  не бе подкрепено от ресорната здравна комисия. На последното си заседание депутатите в здравната комисия обаче си “измиха ръцете“ и решиха разликата да се покрива, като не записаха обаче откъде ще бъдат осигурени парите, които не са предвидени при гласуването на бюджета. Само уточниха, че това ще стане по ред, определен от Надзорния съвет на НЗОК.

След като с гласуване в пленарната зала предложението парите да са за сметка на републиканския бюджет бе одобрено, Искра Фидосова от ГЕРБ предложи прегласуване, тъй като по думите й имало “объркване за това кой текст се гласува“.

Въпреки това предложението на социалистите отново събра необходимите за одобрението си гласове, 30 от които бяха на ГЕРБ.

Бяха атакувани и други текстове в Закона за здравното осигуряване. Левицата изрази възмущение от това, че се залагат занижени критерии за заемането на директорския пост в НЗОК.

Според промените директорът на НЗОК ще се избира от Народното събрание за срок от пет години. Сред изискванията за този пост са кандидатът да има висше образование и магистърска степен, както и минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

Хасан Адемов от ДПС предложи да се запише условие за пет години стаж за кандидатите за директор на здравната каса, но искането му не беше прието. Мая Манолова от левицата заяви, че приемането на този текст показва как се прави закон за един човек и как се променя становището на управляващите за това кой да оглави касата. Първоначално изискването бе за осем години управленски опит.

С поправките бе прието вече да се подписват два отделни рамкови договора – между касата и лекарите и между касата и зъболекарите. Досега НЗОК подписваше със съсловните организации на лекарите и зъболекарите един рамков договор. И двата договора ще са със срок 5 години, като от тях се изваждат финансовите параметри. В поправките бе записано, че подписването трябва да става до 23 декември. Новият срок се дава, тъй като според сега действащото законодателство срокът за подписване на НРД за 2010 година е изтекъл.

От 2011 година прогнозните обеми, цените и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ ще се разработват от Изпълнителната агенция за икономически анализи и прогнози към министъра на финансите.

Здравноосигурителните права ще се възстановяват при изплащането на дължимите вноски за 36 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 14993 |17.12.2009 ДНК доказателства срещу "наглите" - Хамстера, Културиста и Йожи . 4| 4934 |16.12.2009 Подготвят обвинение срещу Валери Цветанов . 5| 4650 |11.12.2009 БСП скочи срещу земеделския министър . 5| 4521 |11.12.2009 Паркирамe в София срещу 3 лв. на час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads