Реклама / Ads
4| 4445 |31.05.2016 НОВИНИ

Пенсионираха 153 училищни директори, 32 от тях са от София

.
153-ма директори на училища ще бъдат пенсионирани с по осем заплати, вместо да получат предвидените 10 в новия Закон за училищното и предучилищното образование. Това стана ясно по време на пресконференция в просветното министерство, на която бяха представени два от общо 18 образователни стандарти, съобщи Нюз. бг.
 

На въпросните директори е отправено едномесечно предизвестие. Очаква се през юли да бъдат обявени конкурсите за новите школските управленци.

 

През настоящата година са предложени на конкурси 153 позиции на хора, които са придобили през годините пенсионна възраст. „Това са хора, които през годините са продължили да управляват съответните училища, въпреки че са имали необходимостта и правото да са в пенсия”, коментира заместник-министър Деян Стаматов.

 

Стаматов бе категоричен, че системата има нужда от обновяване и освежаване на ръководните си позиции и в момента единственият принцип, който е използван, е придобиване правото на пенсионна възраст.

 

Някои от директорите са навършили пенсионна възраст още преди 9 години, но чак сега се пенсионират. Това станало възможно след промяна в Кодекса на труда, с която работодателят може да прекрати трудовите договори на работещите пенсионери именно поради навършване на пенсионна възраст.

 

Разделят училищата на „национални”, „иновативни” и други

 

Разделят училищата на „национални”, „иновативни” и други

 

Стандартът ще може да сработи още в началото на тази учебна година

 

Столичните общински школа, които ще останат без директори, са както следва по райони:

 

„Връбница” – 61-во, 74-то

 

„Изгрев” – 11-то ОУ

 

„Илинден” – 33-та езикова гимназия;

 

„Красна поляна” – 17-то СОУ;

 

„Красно село” – 34-то ОУ;

 

„Кремиковци” – 159-то ОУ;

 

„Лозенец” – 21-во СОУ, 122 – ОУ;

 

„Люлин” – 97-мо СОУ;

 

„Младост” - 81-во СОУ и 82-ро ОУ;

 

„Надежда” - 101 СОУ;

 

„Оборище” – 112 ОУ;

 

„Овча купел” – 53-то ОУ;

 

„Подуяне” – 124-то ОУ;

 

„Слатина” – 93-то СОУ, 94-СОУ, 109 и 148-мо ОУ;

 

„Средец” – 7-мо СОУ;

 

„Студентски” – 55-то СОУ;

 

„Триадица” – 20-то ОУ, 73-то СОУ

 

Освен това от държавните училища в столицата ще бъдат пенсионирани и директорите на Национална стопанска финансова гимназия, гимназия „Карл Фон Линден”, Професионалната гимназия по туризъм, Професионална гимназия по електротехника и информатика, СОУ „Св. Иван Рилски” в Казичене към затвора, Професионална гимназия „Ломоносов”, Софийска професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия, Гимназия „Джон Атанасов” и ПГСС „Бузема”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5553 |18.05.2011 Пенсионираха 6-ма от ръководство на столичния КАТ . 2| 4733 |14.12.2009 Фандъкова гони кучетата от училищните дворове . 5| 5217 |15.10.2009 Глоби дебнат училищни лафки и столови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads