Реклама / Ads
1| 3879 |19.12.2017 НОВИНИ

Пентагонът харчи 200 млн. долара за бази в Източна Европа

.
Над 200 млн. долара САЩ ще изразходват за възстановяване на старите и създаването на нови военни обекти предимно в Източна Еврлопа. Това се прави в рамките на „инициативата за сдържане на руската агресия“.
 

„Air Force Times“ уточнява, че парите ще бъдат отделени от военния бюджет, който беше утвърден от президента Доналд Тръмп. Общо „за защита“ на европейските си съюзници от „руската агресия“ Вашингтон ще използва 4,6 млрд. долара, съобщи в. „Аргументи и факти“, цитиран от БГНЕС.

 

Детайлите по предстоящите разходи на Пентагона не се разкриват, но майор Хуан Мартинес, работещ в американското военно командване в Европа, заявил, че в авиобазите ще бъдат разположени самолети F-22 Raptor и F-35 Strike Fighter. Те ще проследяват дейността на руската бойна авиация в районите на Северно и Балтийско море. Освен това се предполага засилване на американското военно присъствие в Норвегия и Исландия. В исландската въздушна база Кефлавик ще бъдат построени нови хангари за самолети P-8 Poseidon, чиято задача ще бъде проследяването на руски подводници в Атлантика.

 

Пентагонът също така ще проведе мащабна модернизация на военните бази в Източна Европа. 55 млн. долара ще бъдат похарчени за построяването на допълнителни резервоари за гориво и втора полоса в унгарската в Кечкемет. По думите на Мартинес всички тези мерки трябва да повишат нивото на готовност на САЩ и техните съюзници в региона. Не се предвижда увеличаване на американския личен състав в района, модернизацията ще засегне основно транспортната инфраструктура, за да може при необходимост НАТО във възможно най-кратки срокове да прехвърли в региона допълнителни сили.

 

 

Според експертът Игор Коротченко „главната цел на модернизацията е тренировка за бързо пребазиране на войски и системи високоточно оръжие на територията на Естония, Латвия, Литва и Полша в случай на изостряне на отношенията между НАТО и Русия“, съобщи „Аргументи и факти“.

 

Експертът допуска и проиграване на предислоцирането на тактическо ядрено оръжие на САЩ. За това ще е необходима съответна инфраструктура на авиобазите, поради което модернизирането може да бъде и в тази насока.

 

Според Коротченко в отговор на тези действия Русия засилва на западната си граница подразделенията на противовъздушна отбрана, въоръжени със С-400 и авиационни подразделения.

 

Военният бюджет на САЩ е 626 млрд. долара, още 65 млрд. са за поддържане на военните операции на САЩ в чужбина.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3937 |11.12.2017 Евростат: Българинът харчи повече за колата си, отколкото за дома . 4| 4967 |08.12.2017 Конфискуваха биткойни за 3 млрд. долара у нас . 1| 3871 |28.11.2017 Пентагонът продължава да въоръжава кюрдите в Сирия . 1| 4101 |26.11.2017 Американците похарчили 7,9 млрд. долара за покупки по интернет в Черния петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads