Реклама / Ads
8| 5577 |20.02.2012 НОВИНИ

Перат дрога в язовирите

.
Наркобос печели луди пари от шарани. Освен за поливане язовирите стават и за пране на пари от дрога. По тази схема е работил арестуваният наскоро наркобос Стефан Бонев-Сако. Това твърдят участници в разследването на бандата на ромския тартор. Първоначално Бонев въртял строителни фирми, но след като кризата ударила този бизнес, той се прехвърлил към наемането на язовири.
 

Сако е правел това чрез фирмата си "Самекс комерс", пише Стандарт. През януари 2011 г. тя започнала с размах да търгува с риба. Както Косьо Самоковеца твърдеше, че се е замогнал от картофи, така Сако обяснявал пред данъчните, че печели от шарани, коментират полицаи. Чрез други свои фирми Бонев играел и в търгове за обществени поръчки, чрез които вероятно също е легализирал доходите от наркотрафика.

Според ченгетата този път босът няма да се измъкне без присъда, защото срещу него ще свидетелства Веселин Христов-Кубинеца, считан за дясната му ръка. Сако пере пари с шарани повече от година. Според експертите от МВР Стефан Бонев държи няколко водоема чрез фирмата си "Самекс комерс", която вкарва специално в предмета си на дейност експлоатацията на язовири през януари 2011 г. Дотогава според полицията Сако е изпирал парите през друга своя фирма, занимаваща се със строителство и ремонти. Част от мръсния кеш се е превъртал и през участие в конкурси за обществени поръчки, съмняват се разследващите. След краха на строителството хората на Сако избрали друга "класическа" схема - развъждането на риба и продажбата й. "Сако и намиращите се под него в йерархията Катерицата и Весо Черния бяха задържани, след като имахме сигурни доказателства за дейността им", казват експертите по наркоразпространението от СДВР.

За пръв път обвинителите от Софийска градска прокуратура, които са започнали разследването на дейността на Сако през 2010 г., имат явен свидетел от висок ранг, който пред съдия говори без притеснение за наркобандата. Веселин Христов-Кубинеца е присъствал на срещите на "големия бос" Сако и подчинения му оперативен шеф на наркоорганизацията Милен Давренски-Катерицата. На тях той е слушал в детайли напътствията на Бонев откъде да става снабдяването с кокаин, кои заведения трябва да държат "изкъсо", защото са се появили шанаджии, които подбиват приходите на организацията. Кубинеца свидетелства, че докато бил под домашен арест за предишното си обвинение от 2010 г., Сако привиквал Катерицата на среща в ресторант "Форум" на Еди Минасян в градинката срещу хотел "Хемус" в столичния квартал "Лозенец". Там било решено Весо да се преквалифицира от автокрадец и да поеме организацията на наркоклана. Според записките на наследниците на "Фирмата" на Златко Баретата, до които полицията успява да се докопа по време на обиските, хората на Сако са успявали да пласират по 6 кг кокаин на месец в столицата. Само от това организаторите и дилърите си делят печалба от 150 000 евро изчисляват полицейските експерти.

"Кокаинът тръгва от Латинска Америка на цена от 4-5000 евро на кило, в Европа струва вече 45 000 евро. След това при разпределението на дози той се размесва, като цената на дребно вече скача петорно", обясняват наркоекспертите. Малката доза от 0,35-0,4 г държи цена от 70 лв. Реално в нея чистият кокаин е едва от около 0,3 г, останалото е мешаница от амфетамини, антидепресанти, талк и захар на прах.

Месечното потребление на кокаин в страната е около 100 кг, като само в София се консумират около 13 кг. По-голямата част от клиентите са в нощните заведения, където се продават по-некачествени "магистрали" с 45-60% чисто вещество. "Кокаинът се консумира най-често около 4 ч сутринта след порядъчна доза алкохол", казват наркоченгетата. ВИП клиентите, които разполагат с финансов ресурс, купуват кокаина на грамове с чистота от 80-90%. Там цената вече скача до 200 лв. на грам, а поръчките са между 10 и 50 г. "Това са баровците, които са дългогодишни консуматори, които правят разликата както между българската и руската водка", казват експертите. Те винаги хвърляли по 200 лв. бакшиш на дилърите. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 124| 9979 |08.02.2012 Б. Борисов: Като ида да бутна язовирите, който първи изписка, ще разберем на кого са . 113| 9094 |07.02.2012 Б. Борисов: След тази трагедия много бързо ще взема решение за язовирите . 3| 5555 |28.01.2012 Жълт код заради ниските температури . 8| 6709 |10.01.2012 Цигански барони правят милиони от дрога и жени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads