Реклама / Ads
10| 6841 |22.05.2012 НОВИНИ

Перник обяви бедствено положение

.
Перник
Областният управител на Перник обяви бедствено положение в района. Официално денят е неучебен за учениците. Сформиран е кризисен щаб, който започва незабавна проверка в най-засегнатите квартали, блокове и къщи.
 


Няма причина за паника, няма причина за притеснение, всичко е под контрол. Като имаме предвид прогнозите на сеизмолозите от БАН земетресението е в етап на затихване, което ще ни даде възможност да възстановим нормалния ритъм на работа и живот. Това обяви по-късно днес по  ТВ 7 регионалният министър Лиляна Павлова.

По предварителна информация най-големи щети земетресението е нанесло в пернишкия квартал "Рудничар". Там има паднали и напукани стени, а повече от жителите не са се прибирали след първия трус.

От областната управа на миньорския град съобщиха, че няма никаква опасност за сигурността на язовир Студена. Стената не е пострадала и според специалисти тя може да издържи на трус до 8 степен по Рихтер.

Населението е уплашено доста, притеснено е, всички са отвън на улиците. Това каза пред репортер на Агенция „Фокус” кметът на пернишкото село Рударци Богдан Богданов, където земетресението снощи е било усетено особено силно. За жалост преди малко заваля и дъжд, което допълнително утежнява обстановката.
 

Има порутени комини, почупени покриви, керемиди, така че ще станат още по-големи материалните щети. Ще се борим и срещу природата – няма как. Тепърва ще уточняваме бройките на къщите, които са пострадали. 

Има порутени комини, почупени покриви, керемиди, така че ще станат още по-големи материалните щети. Ще се борим и срещу природата – няма как. Тепърва ще уточняваме бройките на къщите, които са пострадали. 

 

Над 5000 души живеят в село Рударци, доста обитавано е селото. Аз колкото можах – обиколих. Има възрастни хора, които първата ми работа беше да ги изкараме навън, при съседи, при по-млади хора, да стоят отвън в колите. За момента такава е обстановката. Надявам се вече да отмине всичко. Призовавам хората - да не влизат вътре, докато не се каже, че вече е спокойно, защото преди около час пак се усети един малък трус, така че по-добре да изчакаме и да разберем кога може да се влиза и е вече безопасно. Първите два труса бяха най-силни, които бяха разрушителните реално, и след това имаше със сигурност два-три по-леки труса. Може да се каже, че и третият беше доста силен и след това може би толкова още два-три по-леки трусове.

Имаме много разрушени вътрешни мазилки, в баните паднали плочки, паднали бойлери, паднали стълбища в домовете – материалните щети са много.

Имаме добра комуникация с екипи на пожарната и полицията.
Между двете села Кладница и Рударци имаме свлечени камъни. Изпратени са нагоре екипи да се изчисти трасето. С болницата имам комуникация, ако има нужда. Има готовност за изпращане на екипи при необходимост. Чувахме се и с кмета на общината, заместник-кмета по сигурността, с областния управител. Няма проблеми за момента всичко е под контрол, доколкото може да бъде.

Поне за 30% от къщите има информация за паднали комини в селото. На повечето къщи, откъдето минах, има паднали комини. На една голяма и масивна къща има изместен от къщата покрив, може би на 20 см изтеглен по-напред от самата къща - каза кметът.

Входната врата на сградата на Община Рударци не може да се отвори. Тя е голяма сграда и е явно, че е пропаднала някъде. Няколко прозорци на читалището в Рударци са изцяло почупени - каза кметът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8616 |13.05.2012 Закопчаха 7 "автокрадци ветерани” в София и Перник . 10| 7588 |06.03.2012 Сестрата на Мирослава от Перник иска да е полицай . 5| 5634 |03.03.2012 Приятели на Мирослава от Перник събраха 5 хил. подписа . 13| 5012 |24.02.2012 Въоръжен грабеж посред обед в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads