Реклама / Ads
3| 4998 |29.04.2017 НОВИНИ

ПЕС за Брекзит: Гражданите на Европа са на първо място

.
Лидерите от Партията на европейските социалисти постигнаха обща позиция да изведат защитата на правата на гражданите на ЕС и Великобритания като приоритет по време на преговорите за Брекзит.
 

 Левите премиери и президенти се срещнаха, за да съгласуват обща позиция относно преговорните насоки по Брекзит, както и по други предизвикателства, пред които ЕС се изправя, като подготовка за предстоящия по-късно днес Европейски съвет в Брюксел.

 Те застанаха зад позицията, че на първо място следва да се защитят правата на 3-те милиона граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, както и на повечето от милион британци, установили се в държави от ЕС.

 Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви: „По време на преговорите за Брекзит, нашият основен дълг е да останем обединени и да работим за постигане на споразумение за защита на интересите на европейците, в това число и на българските граждани, които в момента работят и учат във Великобритания”.

 Лидерите от ПЕС ще настояват за подход на две фази, като на първия етап да се постигне договорка за правата на гражданите и финансовите ангажименти на двете страни, а едва след това да се пристъпи към уреждане на бъдещите взаимоотношения с Великобритания. Те трябва бъдат основани не само на търговско сътрудничество, но също така насочени към ключови области като външната политика и борбата срещу тероризма.

 „Най-важното за нас е прогрес по нашите приоритетни области – защита на правата на гражданите и постигане на съгласие относно правните и финансови ангажименти, за да сме сигурни, че Великобритания ще продължи да изпълнява своите задължения”, отбеляза още Станишев. Той допълни, че несигурността по тези въпроси вече оказва негативно влияние върху икономиките на ЕС и Обединеното кралство. „Изразяваме подкрепа за продължаване на разговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, едва след като тези неотложни въпроси бъдат разрешени”, заключи президентът на ПЕС.

 В срещата участие взеха и: Франсоа Оланд, президент на Франция; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Паоло Джентилиони, министър-председател на Италия;  Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Антонио Коста, министър-председател на Португалия; Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция, Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;  Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК; Марош Шевчович, заместник-председател на ЕК, отговарящ по въпросите на Енергийния съюз и други.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3956 |21.04.2017 Ангел Джамбазки: Пътят към Европа не минава през Босфора . 5| 8053 |17.04.2017 Европа каза ”Да” на Ердоган, България ”Не” . 3| 4763 |15.04.2017 Ердоган пак гневно атакува Европа . 0| 3981 |15.04.2017 НАТО започва учение с изтребители от пето поколение F-35A в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads