Реклама / Ads
30| 5480 |24.05.2013 НОВИНИ

ПЕС подкрепиха Станишев, ЕНП заподозряха компромат

.
Източник: Булфото
Сергей Станишев получи подкрепата на ПЕС за правителство на Пламен Орешарски в Лайпциг в сряда. Там европейските премиери социалисти се срещнаха, за да обсъдят общите бъдещи действия на ПЕС. На форума в Германия бяха обсъдени социалните мерки и икономическото развитие на регионите.
 

Пред европейските си колеги лидерът на ПЕС Станишев обясни ситуацията в България след изборите и представи мерките, които партията му предлага за справяне с кризата. В срещата участваха почти всички премиери социалисти от ЕС, председателят на Европарламента Мартин Шулц, всички стискат палци, каза Станишев, предаде 24 часа.

Социалистите в България получиха подкрепата и на румънския премиер Виктор Понта. Той заяви, че двете страни биха работили по-лесно с правителства от едно политическо семейство. Понта подчерта, че с удоволствие би открил моста Видин - Калафат и че до средата на юни ще бъдат разрешени всички процедурни въпроси по проекта. 14 г. са твърде много време за строежа на един мост, посочи той.

Очаквам с нетърпение да работя с Пламен и се надявам, че България и Румъния ще продължат да се развиват много по-добре, за да не оставаме на последните места в Европа, заяви Виктор Понта.

Сесията за гласуване в Европейския парламент в Страсбург в сряда обаче започна с горещ разговор за политическата обстановка в България. Преди гласуването председателят на групата на ЕНП Жозеф Дол прочете въпроса си към председателя на групата на социалистите Ханес Свобода. Дол каза, че за да си осигурят мнозинство, социалистите в България не изключват възможността да получат подкрепа - официално или не, от „Атака“. „Не ставате ли заложници на Сергей Станишев и на горчивото хапче, наречено „Атака“, попита Дол. С това той отприщи бурната реакция на европейските депутати, особено на членовете на ПЕС. Те обявиха, че не са заложници на никого, а са в парламента, за да служат на своите ценности и на демократичните принципи, съобщава БНТ.

„Една националистическа и ксенофобска партия, която насилствено отрича европейското бъдеще на България. Чийто лидер вижда чуждестранните инвеститори, европейските посланици като колонизатори, които трябва да бъдат експулсирани“, каза Дол по адрес на „Атака“.

„Питам ви, г-н Свобода, такава подкрепа не компрометира ли едно такова правителство? Особено що се отнася до Европа. Това не е визията за една демократична Европа, която ние защитаваме тук“, продължи председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Изказването предизвика мигновена реакция на социалистите. „Ние може да не сме най-голямата група в парламента, но сме водеща група сред демокрациите в Европа. Защитавахме демокрацията в други страни, където има правителства, които Европейската народна партия продължава да уважава и обикновено да защитава. Г-н Доул пита дали сме заложници на някого? Не сме заложници на никого. Ние сме тук, за да служим на нашите ценности и на нашите демократични принципи“, категоричен беше Енрике Гереро Салом, заместник-председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Евродепутатът от АЛДЕ Антония Първанова пък отговори на Дол, че е трябвало да попита същото преди четири години, когато ГЕРБ е формирало правителство със същата националистическа партия, за която сега говори той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5819 |21.05.2013 Б. Борисов: Станишев, Местан и Сидеров да не се крият зад Пл. Орешарски . 74| 7489 |09.05.2013 РЗС: Коварен план е договорен между Станишев, Местан, Костов и Кунева . 3| 4960 |03.04.2013 Заподозряха дъщерята на испанския крал в коруцпия . 58| 16680 |20.02.2013 Дончева: Станишев, Бинев, Вълчев са обекти на кукловодите от ВИС и СИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads