Реклама / Ads
1| 3979 |07.02.2018 НОВИНИ

ПЕС събира левите лидери преди срещата на върха в София на 17 май

.
„Партията на европейските социалисти ще продължи да работи в тясно сътрудничество с всички свои партньори в региона. Имате пълната ни подкрепа в усилията си за укрепване на върховенството на закона и подобряването на социалните и икономически перспективи за гражданите – основни стъпки в подготовката за бъдещето членство в ЕС.“
 

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на работна среща с представители на партии от Западните Балкани, членуващи в ПЕС, и евродепутати от Групата на социалистите и демократите в Европейски парламент.

Представителите на левите партии в Западните Балкани оцениха високо последователната ангажираност както на ПЕС, така и на Групата на социалистите в ЕП.

 

Обсъдена бе и подготовката на организираната от ПЕС традиционна среща на левите лидери преди срещата на върха на ЕС-Западните Балкани на 17 май в София. Амбицията е социалдемократическите лидери и премиери от ЕС и Западните Балкани е да подготвят Пътна карта за страните от региона, която да отчита индивидуалния напредък на всяка от страните, и да послужи за основа на Софийската декларация, която се очаква да бъде приета на самата срещата на върха.

 

Мероприятието се състоя само ден след  като върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и комисарят Йоханес Хан, отговорен за политиката за разширяване, представиха в Европейския парламент новата стратегия на ЕС за ускоряване на процеса на присъединяване на Западните Балкани.

 

В слово по време на дебата в пленарната зала Станишев заяви: „Стратегията, представена от Европейската комисия, трябва да послужи като допълнителен стимул за европейското бъдеще на шестте страни, за да се противопоставим на изкушенията за отдалечаване от ценностите на ЕС. Добре знаем каква е алтернативата – връщане към национализма и популизма, което само ще съживи тлеещите конфликти от близкото минало“, заяви Станишев.

 

По време на вчерашния дебат той посочи Договора за добросъседство и сътрудничество с Македония и историческата възможност за разрешаване на въпроса с името на страната като директни последици от проявената политическа воля от прогресивното правителство на Зоран Заев за европейска интеграция на държавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4421 |06.02.2018 България е домакин на среща между Ердоган и лидери на ЕС на 26 март . 0| 4378 |01.02.2018 Германия ограничи събирането на семействата на бежанците . 0| 4300 |19.01.2018 ”Сурва” в Перник събира над 7000 участника . 0| 6525 |05.01.2018 Само във Фрог: Убитият Неделчо последно работил във фирма за събиране на скрап

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads