Реклама / Ads
84| 8892 |13.06.2012 НОВИНИ

В пет държави разследват фирми на Л. Павлов за „пране на пари”

.
Любомир Павлов обяснява на Огнян Донев как ще се измъкнат от съдебната сага...
В пет държави се разследват фирми на Любомир Павлов и Огнян Донев. Ще се проверяват парични потоци на двамата през офшорни фирми. Това заяви бившият съдружник на двамата бизнесмени в „Медийна група „България” Даниел Руц по ТВ-7. Руц е един от инициаторите за разследването на медийните босове. Според него едва след сключването на сделката през декември 2010 г. са станали известни и партньорите.
 

„Чак тогава установихме, че се появяват фирми, за които никога не сме чували преди. Те се оказаха част от империята на господата Павлов и Донев – английски, американски, кипърски, австрийски, френски офшорни фирми”, каза Руц.
Властите в съответните държави са били информирани своевременно за това и се започнали проверки.

Той посочи, че преди да започне общ бизнес с Павлов, е направено проучване, което по думите му определено не е било качествено и затова са пропуснати важни обстоятелства. След като приключихме сделката, ни се отказа достъп до документи за кредит, макар че бяхме собственици на мажоритарния дял. Това ни даде основание да почнем това наше разсдледване и да сезираме прокуратурата. Виждам, че българската правораздавателна система работи и имам доверие в нея, допълни Даниел Руц.

 

Случаят ескалира, след като в него се включиха и политически формации. В скандала за собствеността на изданията на Медийна група "България" виждаме отражение на написаното в докладите на ЕК. Това не е изолиран случай, това е система – така функционира държавата", обяви пред bTV заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев по повод появилия се в края на миналата седмица запис на разговор между съиздателя на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и неизвестно все още лице лице. В диалога Павлов казва дословно: "И на Иван Костов му пострада главата", която според Кънев е ясен знак, че Синята коалиция е разбита отвън. По думите на Кънев двата популярни вестника са се старали доста, за да лбъде ударено дясното обединение и с медийната си тежест преди решението на СДС са предрешили съдбата на Синята коалиция.

"И на това нещо г-н Павлов казва "Аз си плащам дълговете". Т.е. той заявява, че изпълнява политическа поръчка. Тази политическа поръчка няма на кой да бъде освен на управляващите", отсече Кънев.

Както е известно във вторник прокуратурата повдигна обвинения на собствениците на "Медийна група „България" Любомир Павлов и Огнян Донев. Павлов е обвинен за документна измама, за „пране на пари” и подправяне на документи. На Донев пък е повдигнато за „пране на пари”. 

Делото срещу двамата тръгна след сигнал, подаден от бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург заради спор за собствеността на "Труд" и "24 часа".

"Записът на разговора на Павлов според мен е автентичен – това може да забележи всеки, който някога се е занимавал със звукови файлове и радио. Аз не знам кой е източникът, но все си мисля, че може да е самият Павлов, той има склонност към доста изкривени схеми. Иначе той твърди, че разговорът е подправен и има наслагване на гласове, това може лесно да се провери. ДАНС в момента проверява автентичността на записа”, сподели още Христо Грозев.

Според него няма никакво съмнение, че бившите му сътрудници са участвали в схема за „пране пари”. Схемата все още се разследва от ДАНС по настояване на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6239 |09.06.2012 Ще скъсват оръжейните фирми от проверки . 126| 8244 |31.05.2012 Б. Борисов: Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави . 15| 6829 |30.05.2012 Р. Василев: Търсят Малкия Маргин във всички 190 държави на Интерпол . 12| 6803 |28.04.2012 К. Костадинов: Фирмите в чужбина са част от легендирането на разведките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads