Реклама / Ads
2| 4234 |30.01.2019 НОВИНИ

Петър Андронов: Кредитите надминават доходите на гражданите

.
Петър Андронов
Банките трябва да ограничат отпускането на кредити, защото доходите на хората вече са по-ниски от отпуснатите кредити. Независимо от оптимистичните прогнози винаги трябва да се предвиждат резерви. Вдигането на лихвите може да стане към средата на 2019 г.
 

Това заяви председателят на банковата асоциация Петър Андронов пред Нова телевизия.

 

БНБ не е ограничавала отпускането на кредити, но многократно е отправяла предупреждение да бъде направено това. За първи път през миналата година ръстът на кредитите за гражданите надмина ръста на доходите на хората. Ако кредитите продължат да растат, а всички останали показатели се запазят на сегашните им показатели, имаме основание за внимание. Ниските лихви няма да останат вечно такива. Имайте едно наум, оставяйте си резерви, не се увличайте заради оптимизма, който има в момента, каза още Петър Андронов.  

 

ие не сме сами в този процес, има и друга страна - Европейската централна банка и Европейската комисия, които трябва да оценят нашето желание и готовност. Този процес отнема много време и работа. Ние влизаме в механизъм на тясно сътрудничество, не влизаме в пълния формат на банковия съюз. В механизма на тясно сътрудничество водещият надзоррник става ЕЦБ, съвместно с Българската народна банка. т. е. имаме двоен надзор и можем да очакваме, че надзорът ще се засили. ЕЦБ е доста по-силен надзорник от надзорниците на националните страни в Европейския съюз, заяви Андронов.

 

Банковия съюз не е гаранция и днес има банки с проблеми. Стрес тестовете ще се правят всяка година.

 

България е над средното ниво на лоши кредите. В еврозоната нивото е 4-5%, а у нас е 7%, но намалява.  Големия плюс за банките е това, че лошите кредити намаляват и те трябва да отделят по-малко резерви за тях.

 

Европейската администрация се опитва във всички сектори да въвежда някакви прагове, това важи и за банковия сектор. Очаква се да има ограничения за таксите за преводи  в чужбина. Независимо дали ще влезем в Банковия механизъм  тези правила ще бъдат въведени.

 

Икономиката на еврозоната, която растеше добре третото тримесечие забави растежа си и Европейската централна банка преценява, че все още нещата не са толкова устойчиви за да бъдат променени лихвите.  За повишаване може да се говори от средата на лятото и дори към края на годината.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6043 |18.01.2019 Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да ни води . 0| 4096 |14.01.2019 Петър Курумбашев: Трябва да направим коалиция от единомишленици за Пакета „Мобилност” . 2| 4293 |12.01.2019 Доц. Петър Янков: Защо няма бюлетин за лавините и регламент за каране извън пистите? . 11| 5891 |13.12.2018 Петър Кърджилов: Бизнесменът Ваклин отново лъже цяла България в ефир!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads