Реклама / Ads
0| 4190 |28.08.2019 НОВИНИ

Петър Андронов: Внимавайте с кредитите, ръстът им надхвърля здравословните нива

.
Петър Андронов
Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности. Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели, категоричен е банкерът.
 

Освен ипотечните кредити, сериозен ръст има и при потребителските заеми, алармира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред БНТ.


"Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити, ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години.", съобщи експерта.


Според банкерът, здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.


"Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред.", каза още той.


По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

 

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5481 |27.08.2019 Д-р Петър Кърджилов: Александър Ваклин е подал и сам е спрял тъжба срещу мен . 0| 5106 |25.08.2019 КЗП: Внимавайте с онлайн резервация на почивка . 27| 6231 |02.08.2019 Петър Стоянов: Със смъртта на Алекс Алексиев приключи една глава от българската история . 0| 3893 |02.07.2019 Внимавайте! Температурите скачат до 40 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads