Реклама / Ads
27| 5825 |08.02.2015 НОВИНИ

Петър Диков: Санирането е в полза на гражданите

.
Петър Диков
Най-после едно правителство има куража да стартира санирането и да започне да се работи сериозно и в рамките на цялата държава по този въпрос, каза главният архитект на София Петър Диков по БНР.
 

 Оказа се, че не сме съвсем подготвени за това. Това е едно допълнително предизвикателство към хората, които са поели тази организация и аз доколкото познавам екипа, той е с амбиции и възможности да се справи с проблемите, които се явяват. За мен е непонятна сериозната реакция срещу действията в посока на саниране на т.нар. сгради, изградени по промишлени способи. Убеден съм, че от санирането на тези сгради има полза държавата, общините и гражданите, добави той.

 

Според него обектите, които ще бъдат изградени до местните избори ще бъдат много малко и санирането няма да се отрази на вота на гражданите.

 

Санирането трябва да включва един ремонт на сградата, който не само да подобри нейната енергийна ефективност, а да й даде и по-дълъг живот. Става дума за 800 хиляди жилища само в сгради по едропанелен способ и поне още 100 хиляди в другите видове, т.е. едно голямо количество сгради, в които живеят повече от половината българи, обясни главният архитект на София.

 

По отношение на това как ще бъдат доказвани конструктивните недостатъци на сградите, арх. Диков заяви: В София работим от доста време по този проблем. Правихме, специално за панелните сгради, които ако ги погледне човек на снимка има усещането, че утре могат да паднат, но се оказа, че конструктивните анализи, които се направиха, показаха, че сградата е в изключително добро състояние. Това ще бъде направено за всички сгради, които се включат в програмата. В панелните сгради има два сериозни проблема. Единият е панелите, които оформят борда при покрива на сградата. Те са подложени на ерозия, където има проблеми с изолацията и там трябва да се извърши проверка на всички корнизни панели. Другите случаи са балконските парапети, които по начина, по който се захванати за конструкцията с метални профили, създават опасност от падане на тези елементи. Иначе сградите като цялостна конструкция са в едно много добро състояние.

 

В петък е обявен конкурс за проектиране на реконструкциите на сградите. Стартирала е и процедурата по енергийно и техническо обследване  и изготвяне на технически паспорти: Ние сме с намерение до лятото да имаме поне няколко сгради готови за стартиране на търг за избор на изпълнител. Ние подготвяме проектите с пълни количествени сметки и с ориентировъчни стойностни сметки, така че да се елиминира възможността да некоректно отношение на строители или на възложители на самото изпълнение.

По отношение на съкращенията в Националния институт за недвижимо културно наследство, арх. Диков коментира: Държавата от много години отлага решаването на проблема с Института, след като през всички тези години, всички знаят, че това е проблем, който трябва да бъде решен. Институтът се  е превърнал в черна дупка и не говорим само за държавата, но и за общините и гражданите. Там потъват преписки. Стоят по 9-10 месеца. Крайно време е да се направи реформа. Да се сложи от едната страна това, което се иска от този Институт, а от другата страна това, което той може да направи реално и да се вземе едно добро управленско решение. Съгласен съм, че въпросът с паметниците много дълго време е подценяван. От собствен опит го знам. Мога да изброя редица паметници в София, които съвсем целенасочено се държат  от собствениците в безобразно състояние с идеята да паднат, за да се построи нещо, от което собственикът може да печели много повече.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4564 |05.02.2015 ВСС възобновява дисциплинарното производство срещу съдия Петър Сантиров . 0| 4680 |05.02.2015 Смениха шефа на "Булгаргаз" - Петър Иванов заема поста . 73| 17166 |02.02.2015 Петър Берон за Желю: Дано злото да заспи под камък . 18| 8164 |02.02.2015 Санирането - източник на огромна корупция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads