Реклама / Ads
13| 6377 |31.01.2014 НОВИНИ

Петър Кънев предрича: Вотът на недоверие на ГЕРБ няма да успее

.
Има смисъл да се иска вот, когато той би довел до някакви положителни резултати. Вотът на недоверие няма да има успех. Явно ГЕРБ се чувстват сигурни в тази тема, защото тяхното управление е било доста силово. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев.
 

 

Според него в момента има две теми, по които е налице дефицит. „Едната тема е развитието на икономиката, въпреки че сега всички анализи сочат, че сме се отлепили от дъното, а втората, е моралът на управляващите. Напоследък тази тема е особено важна, защото хората вече говорят за морал в политиката, а не толкова за качествата на управление“, подчерта той.

 

Реиндустриализацята е необходима, смята Петър Кънев, защото една държава, без индустрия, е колония. „Ние сме единствената държава в Източна Европа, която е направила всичко възможно, за да унищожи собствената си индустрия. Статистиката сочи, че само 26% от работещите в България са в производствения сектор, почти 70% са в услугите, а останалите са в публичния сектор“, обясни той. Според него ние сме залитнали в много виртуални идеи за бъдещето и затова в момента всяка втора стока, която се продава в Европа, е произведена в Китай. Той продължи, че действията на правителството до момента са само първи стъпки, защото досега усилията му са били насочени основно към приемането на един нормален бюджет с актуализацията и хубавото е, че управляващите са успели да изпълнят и дори да преизпълнят актуализирания бюджет.

 

„В Бюджет 2014 заложеното, като приходна част, е изпълнимо и е време да се започне с реформите. Още повече, че преди Нова година се е получил един неочакван ефект, който показва, че когато държавата и правителството са коректни с бизнеса, той отговаря също с коректност. Било е изплатено почти цялото ДДС на фирмите, в резултат на което са се получили с 220 милиона лева повече данък печалба за три седмици“, заяви зам.-председателят на бюджетната комисия.

 

 „В момента външният дълг на България е в рамките на 17% от БВП, а тази година ще стане около 20%. Всички макроикономисти твърдят, че заеми под 25% от БВП не са опасни. За ЕС може да се каже, че средната задлъжнялост на страните в него е 86%. От взетите от България заеми само един милиард лева ще влязат в потребление, а цялата останала сума отива за изплащането на външен дълг, тоест взимаш едни пари, за да върнеш други, а така външен дълг не се увеличава“, обясни Петър Кънев. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5420 |27.01.2014 Радан Кънев: Тази окупация нарушава автономията на СУ . 42| 4968 |27.01.2014 Кънев се хваща за патерицата на Бойко? . 18| 4971 |22.01.2014 Прочитът на Кънев: Сменете правителството, за да решите проблемите си . 32| 5609 |20.01.2014 Петър Москов: Търсим съмишленици за оставка на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads