Реклама / Ads
1| 4930 |28.05.2017 НОВИНИ

Петър Курумбашев: Не е градивно да правим лични сравнения между Мария Габриел и Ирина Бокова

.
„Бих искал да върна лентата няколко месеца по-назад. Тогава г-жа Бокова беше кандидат за генерален секретар на ООН. Бяхме ли обединени ние всички като българи зад нейната кандидатура?“
 
Така коментира евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в предаването „Тази неделя“ по bTV българското предложение за еврокомисар.

„Излиза, че когато кандидатурата идва от „левите среди“, т.е. приема се, че е от тези среди, тъй като тя доста отдавна се е откъснала от тях, ние правим всичко възможно месеци наред този кандидат да не успее. Г-жа Бокова беше лично „прекарана“ от премиера Борисов и българското правителство“, добави Курумбашев.

 

„Доноси, смени, издигане на втори паралелен кандидат – можете да си представите как се чувства един кандидат, поставен в подобна позиция от собственото си правителство. Сега, няколко месеца по-късно, е поставен обратният въпрос. Аз обаче не бих искал да навлизам в лични сравнения между г-жа Мария Габриел и г-жа Ирина Бокова, тъй като това няма да е градивно в този момент.“

 

Евродепутатът допълни още, че се надява изслушването на Мария Габриел да се случи преди лятната ваканция на Европейския парламент. „Така или иначе, България изгуби няколко месеца без еврокомисар, не е добре да оставаме още няколко в това положение“.

 

Курумбашев коментира и въпроса с качеството на храните на различните пазари. „Очевидно такава разлика съществува и тя съществува от години – даже не знам защо точно сега се сетихме. Дори реших, че е заради сценария „Европа на две скорости“. Още преди няколко месеца си позволих да се пошегувам, че при тези обстоятелства е добре да се направят различни тоалетни за евродепутатите от Източна и Западна Европа. Както и по повод произхода на думата „апартейд“ – че тя има европейски произход и след като е била приложена към други континенти, може би е дошло времето да я приложим и към собствения си“.

 

По думите му, ако бъде доказано различното качество на храните, въпросът ще се състои в това дали могат да бъдат изравнени условията и да се каже, че когато се продава една марка, тя би трябвало да бъде една и съща за целия Европейски съюз. „Според мен този въпрос може да бъде поставен на ниво Съвет на Европа – и от нашите министри, и от Еврокомисията, тъй като Европейският парламент има право само да коригира предложени от Комисията директиви“. 

 

„Тероризмът не трябва да променя начина ни на живот, тъй като подобни действия целят именно това. Нито аз бих спрял да пътувам, нито бих спрял дъщеря си да отиде на концерт“, каза Курумбашев в коментар на терористичния акт в Манчестър от изминалата седмица.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4100 |03.05.2017 Петър Стоянович отрече да са му предлагали подкуп за ”Двойната къща” . 3| 3802 |26.04.2017 Петър Курумбашев: Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, сега е обратното . 2| 7241 |05.04.2017 Петър Славов: Държавата закриля монополиста „Лукойл“ . 2| 4259 |04.04.2017 Петър Славов: #КОЙ контролира достъпа до пазара на горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads