Реклама / Ads
2| 3865 |26.03.2019 НОВИНИ

Петър Курумбашев за пакета “Мобилност”: Не сме се отказали да спечелим този мач

.
„В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването в сряда, а не какво да правим, ако пакетът „Мобилност“ бъде приет”, каза евродепутатът
 

Само за първите 5 месеца на 2017 г. (от януари до май) ракията менте, която е иззета, е 54 тона. За същия период през 2016 г. количествата са 41 т. Само за януари ръстът е с внушителните 214% при 22% по-малко проверки. И това е ситуацията преди силния сезон за казаните, който започва в началото на есента. Тогава се прибира гроздето, а плодовете ферментират.

 

Въпреки усилията на митничарите обаче черният пазар на алкохол менте в България процъфтява. От това бюджетът губи десетки милиони на година, а здравето на потребителите е сериозно застрашено. Солените глоби и конфискацията на нелегалната продукция явно не плашат българина, защото той продължава да заобикаля законите, а казаните за варене на ракия, или т.нар. малки обекти за дестилация, се радват на занижен контрол от държавните институции.  А точно там е концентрирано нелегалното производство на алкохол.

 

От юни до декември 2016 г. са конфискувани 213 тона ракия менте, която е с неясен произход и за нея няма платени налози, както предвижда законът. Както стана ясно, за периода януари-май заловената ракия менте през 2017 г. е с 13 тона повече, отколкото за същия период през 2016 г. Ръстът в показателя се обяснява и с 12% повече проверки от служителите на Агенция “Митници” по селските казани, по търговски обекти и по нелегалните складове на продавачите извън закона. Това означава, че ако проверките продължат със същия темп, само за 12-те месеца на 2017 г. трябва да бъдат конфискувани около 310 тона - толкова, колкото са задържани за 17 месеца от началото на 2016-а досега.

 

Проста сметка показва, че усилията на митническите инспектори са предотвратили загуба за бюджета от 3 млн. лв. за този период, а този резултат може да се постигне само с работатата им от юни до края на декември 2017-а.

 

Поискана е информация и за проверките на митничарите по малките селски казани за варене на ракия. Резултатите показват, че за 17-те месеца от началото на 2016 г. тези проверки са 1784. Регистрираните обекти от този тип са 1572.

Това означава, че средно един казан е проверяван веднъж за всички 17 месеца.

Не така стоят нещата обаче с лицензираните складодържатели, които произвеждат алкохол, или винпромите. Те са общо 70, а проверките за същия период в тях са 2783. Това означава, че всеки лицензиран производител на легален алкохол е проверяван 70 пъти от началото на 2016 г. досега.

 

Друга информация от справката на Агенция “Митници” показва, че проверките на инспекторите са насочени основно към лица и фирми, които не се занимават пряко с производство на алкохол, но имат регистрация по Закона за акцизите.

Това са предимно магазинчета, барчета и хотелчета. От 20 500 проверки, половината, или 10 000, са в такива обекти. 6 хиляди проверки са направени на лица, коит о нямат никаква регистрация по Закона за акцизите и не би трябвало да имат

нищо общо с

производството

и търговията

с алкохол

Както стана ясно по-горе, проверките по казаните, където основно се произвежда нелегалната продукция, са 1748, или 9% от всички.

От данните става ясно, че митничарите хвърлят ресурс за борба с нелегалния алкохол при търговците на дребно, а не при казаните, които го произвеждат. Според публичните данни за 2016 г. всички регистрирани казани за варене на ракия в страната са платили само 1 млн. лв. акциз, което означава, че всеки един от тях произвежда само по 289 л алкохол годишно, което звучи невероятно.

Това обаче са само декларираните пред държавата данни, защото 300 литра могат да изтекат от една спиртоварна само за няколко часа работа.

Друга интересна тенденция при проверките за нелегален алкохол се наблюдава в месеците през годината, когато са най-големите заловени количества. През 2016 г. най-много проверки има през юни - 866. Тогава обаче

гроздето още е

зелено, а

плодовете

тепърва започват

да зреят и са

далеч от

ферментацията

Въпреки това заловените количества са над 12 тона алкохол без платен акциз. За сравнение през октомври, когато е активният сезон за производство на ракия, проверките са с 200 по-малко, а задържаното количество - 8 пъти повече.

По-слабата активност на инспекторите през есента, сравнена с пъти по-голямото количество ментета, показва, че производството на нелегалния алкохол е в разгара си точно тогава. А тази високоградусова течност с неизяснен произход ще се пие по коледните и новогодишните празници, както и по морето през лятото на 2018 г.

 

Поне 1000 лв. глоба и конфискация на алкохола, ако няма документи, е практиката на съда. Стотици са глобените за притежание на алкохол без акциз през 2016 г., а съдилищата масово потвърждават наказателните постановления на началниците на митническите управления в страната.

 

Един от примерите е с мъж от русенското с. Семерджиево, на когото митничарите са конфискували 151 л ракия без платен акциз, но трябва да плати и глоба от 1500 лв.

През март м.г. в митниците се получава информация, че Димитър търгува нелегално с цигари без бандерол и с алкохол менте. Инспекторите претърсват къщата в селото на 14 март. Откриват 17 пластмасови туби и две стъклени бутилки с ракия, общо 151 л. Димитър обяснил, че част от алкохола е изварен в два казана, които са в селото, а останалата му я дал приятел. Нямал никакви документи, включително и за платен акциз. По закон трябвало да представи документи за платени 738 лв. акциз за ракията от 44 градуса. Митничарите го глобили с двойния размер на дължимия акциз, или 1476 лв. През май 2017 г. съдът в Русе потвърждава глобата и конфискува ракията на Димитър.

 

Мъж от Панагюрище обяснил наличието на 765 л в мазето на къщата си с покойния си тъст. Човекът починал преди 14 г. и оставил ракията за сватбите на дъщерите си и за кръщенетата на внуците. Любопитното било, че в същата къща балдъзата му има магазин, а до ракията са открити хранителни стоки, подготвени за продажба. Ракията е конфискувана, а човекът е глобен с близо 7 хил. лв.

 

Търговец от зеленчуковия пазар в Хасково пък продавал домашна ракия заедно със зарзавата. Нито имал разрешение за търговия с алкохол, нито представил документи за произхода на ракията и за платен акциз. Опитал се да обясни, че 17-те литра, изложени на сергията, са произведени през 1992 г. и ги носел за почерпка на приятел. Анализът на скоросмъртницата показал, че е над 50 градуса. Хитрецът е глобен с 1000 лв. и лишен от право да търгува за 1 г.

 

Хиляди търсят лекарска помощ всяка година след натравяне с алкохол менте. Най-фрапиращ е случаят от декември 2015 г., когато 6 души от Якоруда починаха, след като пили домашна ракия - менте, купена от съгражданин.

 

Законът за акцизите и законът за виното и спиртните напитки забраняват продажбата на алкохол без бандерол и етикет, където са посочени условията за съхранение и произхода. В същото време обаче това се случва не само по пазари, гаражи и магазини, но и в ресторанти, барове и оборотни дискотеки в големите градове.

Затова съветите на специалисти в бранша са да се поръчва бутилка, която е затворена и има бандерол. Ако пък видите, че ви наливат питието от бутилка без етикет или от пластмасова, това е сигурен знак, че алкохолът е менте и носи сериозни рискове за здравето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3875 |26.03.2019 Утре българи и румънци ще протестират срещу пакета „Мобилност” в Страсбург . 1| 3993 |26.03.2019 Станишев: Два гласа не ни достигнаха за пакета „Мобилност“ . 3| 4473 |25.03.2019 Росен Желязков: Евродепутатите ни се провалиха с пакета ”Мобилност” . 2| 5220 |25.03.2019 Петър Славов: Осъдихме МФ, крият колко пари събраха от КТБ след приемането на закона ”Пеевски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads