Реклама / Ads
6| 4417 |18.11.2020 НОВИНИ

Д-р Петър Марков: Броят на тежко болните с COVID-19 в България ще расте

.
Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията с коронавирус в България. Това, което забелязвам е, че броят на заразените леко намалява. Темпът на разпространение се забавя в сравнение с преди, което показва, че сегашните мерки работят. Но ако искаме да обърнем тенденцията на растеж, трябва да има малко по-строги мерки от тези в момента.
 

Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков пред бТВ.

 

„Разнопосочно говорене за коронавируса от страна на специалистите е нещо нормално. Нормално е експертите да имат някои различия. Проблем е, когато експерти в кавички излизат по медиите и говорят неверни неща, създавайки фалшиви новини. Това е изключително опасно, защото хората се доверяват на експертите“, заяви Марков.

 

„Към момента броят на тежко болните в България расте и очаквам това да продължи през близките една-две седмици. Ние сме много близо до капацитета на здравната система да лекува адекватно“, каза още експертът.

 

„Няма данни за промени в патогенността на коронавируса“, разкри специалистът.


„Антигенните тестове са добър начин за следене на ситуацията. PCR тестът и антигенният тест имат различна чувствителност. Има разлика и в цената. Антигенният тест е по-евтин и достатъчно чувствителен, за да се прилага, за да се идентифицира броят на случите и позитивните. Много по-лесно е да се направят два антигенни теста в рамките на няколко дни, отколкото PCR“, смята Марков.

 

„Ако имаме работеща ваксина, това ще намали скоростта на разпространение на вируса. С ваксинация можем да постигнем така наречения колективен имунитет“, заяви епидемиологът.


Не се знае колко време ваксината ще ни защитава срещу COVID-19, но съдейки по другите коронавируси, Марков прогнозира, че имунитетът, който ще изгради тя, ще продължи година или година и половина. Може да е и по-дълъг, но в момента само гадаем. 

 

Марков коментира и положението в Италия, където се намира: „Ситуацията е спокойна, но броят на заразените продължава да расте, както навсякъде в Европа. Много хора се разболяват тежко, много хора умират. От няколко седмици има много строги мерки. Маски се носят навсякъде. Искам да подчертая, че тук носенето на маски е масово и много дисциплинирано“.

 

Забранено е излизането от собственото населено място. То става със специално разрешение. Иначе хората излизат навън за всекидневните си задължения и спорт.

Дилемата между здравето на хората и работещата икономика е фалшива, защото където има много болни, това не се отразява добре на икономиката, каза Марков.

 

„Навсякъде мерките се взимат в съответствие с развитието на епидемията на даденото място и няма смисъл общо да се говори за „пълно затваряне“, трябва да се следи какво се случва“, смята специалистът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7116 |17.11.2020 Николай Марков: Коронавирусът прави качествен подбор - политически лидери и олигарси оживяват! . 16| 12855 |13.11.2020 Петър Бояджиев: Германия създаде и подкрепя Борисов и с бясна скорост настъпва катастрофална криза . 5| 4405 |11.11.2020 Петър Славов: Участието в онлайн заседания на парламента може да доведе до оспорване на актове . 1| 4183 |11.11.2020 Петър Витанов пред БНТ: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads