Реклама / Ads
7| 7378 |15.03.2020 НОВИНИ

Д-р Петър Марков: Лавинообразно ще нарастват случаите, до седмица-две ще надхвърлим 100-те

.
Д-р Петър Марков
Очаквам оттук нататък е лавинообразно нарастване на потвърдените случаи и допускам, че в рамките на седмица-две, ние вече ще надхвърлим 100-те случая и ще тръгнем нагоре да се движим в стотин. Разбира се това също много зависи от интензивността и систематичността на тестването на вируса. Това са моите очаквания. Очаквам също, че ще има още смъртни случаи, за съжаление. Не ми е много приятно да казвам тези неща, но в тази ситуация, това е, което аз мога да очаквам.
 

Това каза в предеването "120 минути" по бТВ доктор Петър Марков, който от 2 години е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести.

 

"Дали извънредно положение ще даде резултат в Българи  зависи от това какви конкретни мерки се взимат за забавянето на разпространението на вируса. Най-важното нещо е увеличаване на дистанцията между хората, най-важно е намаляване на близките контакти между хората – това е въздушно-капкова инфекция и това е най-важното нещо, т.е. до каква степен мерките ще ограничат разпространението зависи от това какви конкретни мерки ще бъдат взети. Затварянето на различни обекти е мярка в правилна посока и това беше направено, както знаете в Китай това бе направено на много ранен етап и по много радикален начин. В Китай епидемията беше контролирана и броят на случаите драстично намаля, спрямо това, което се случваше преди 1 месец и да – това са правилни мерки.", коментира мерките на правителството експертът.

 

Д-р Марков заяви, че има 2 коментара на това, че някои лекари успокояват, че смъртността от COVID-19 не е по-висока от тази на сезонния грип .

 

“Единият е свързан със сравнението с грипа, а другият е свързан с изявлението на различни хора по въпроса за епидемията. Първо, това твърдение, че е същата патогенност както сезонния грип е невярно. Ние знаем, че коронавирусът, дори по най-консервативни оценки, смъртността е от порядъка не дори на проценти, повече от порядъка на 10 пъти по-висока от тази при сезонния грип.

 

Това означава, че при равно разпространение на единия и на другия вирус, ние бихме очаквали смъртността от коронавирус да е по-висока, многократно по-висока. Това, което според мен обърква хората, е фактът, че новият коронавирус е много по-малко разпространен в сравнение с разпространението на сезонния грип. Сезонният грип годишно глобално засяга от порядъка на 5 млн. души, докато броят на докладваните случаи от новия коронавирус в момента, ако не се лъжа е около 120-130 хиляди. Дори ако реалният брой е петкратно по-голям от докладвания, разликата в разпространението е огромна.

 

Другият аспект, който исках да засегна в отговора си, е фактът, че много медици коментират темата за епидемията и понякога бих казал, че коментират по не много коректен начин. Това е разбираемо, защото медицината е много широка област на познание и затова имаме медицински специалности. Когато аз си счупя крака, отивам на травматолог и когато някой роднина има сърдечни болки, аз ще го заведа на кардиолог.

 

Съответно би трябвало да очакваме коментарите във връзка с епидемията да се правят директно от хора, които имат познания в областта. Аз виждам как дори колеги в близки специалности като вирусология или клинични и инфекциозни болести се затрудняват понякога да интерпретират правилно това, което се случва. Така че моят апел е към колегите, които биват канени за участие в медиите, че поемат голяма отговорност и дали действително те са в състояние да коментират събитията адекватно.“, обясни специалистът.

 

"За децата знаем, че освен че много малко заболяват от вируса, дори когато са инфектирани също има индикации, че те също имат и по-нисък риск от заразяване. Децата по принцип са една много важна група, която винаги имаме предвид при контрола на инфекциозните болести. Това е така, защото те контактуват по различен начин от нас възрастните – при игра те са в много близък контакт, също така в учебните заведения, в детските градини, децата са обикновено в големи групи. Това създава предпоставки за много бързо и лесно разпространение на инфекции между тях. И така става, че когато едно дете се зарази вкъщи и отиде в училище, то може много бързо да зарази други деца и обратно – заразено дете от училище или детска градина, може да донесе инфекцията вкъщи, така че децата винаги са група от интерес, но това, което се очертава сега за новия коронавирус, като че ли децата не са ключова група за разпространение на инфекцията, по-скоро движещата сила са симптоматично болни възрастни хора", обясни експертът.

 

По думите му дали хора без симтоми са преносители е въпрос, който продължава да е активен дебат в момента. "Безспорно е факт че има случаи, документирани, на заразявани от безсимптомни хора и първоначално опасенията бяха, че заразяването от безсимптомни хора е с много голямо значение за предаване на инфекцията, но сега научният консенсус се придвижва по-скоро в посока, че основният риск от заразяване остава от болни хора със симптоми и бих казал, че най-голямата заразност е налице, когато човек е болен със симптоми. Обикновено в началото на инфекцията, но когато вече има симптоми, т.е. дори и да има някакви заразност от безсимптомните, тя вероятно е ниска и малка по значение.", обясни д-р Марков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5614 |12.03.2020 Петър Статев: Битката е с времето, а не кой ще създаде пръв лекарство . 6| 4185 |07.03.2020 Петър Витанов: ЕС се нуждае от солидарен механизъм за преразпределение на бежанците . 3| 4555 |26.02.2020 Петър Чолаков:Издевателстват над дете в автобуса. Длъжни ли бяхме да се намесим? . 0| 3901 |24.02.2020 Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads