Реклама / Ads
60| 5498 |09.09.2019 НОВИНИ

Петър Стоянов: Българският национален манталитет беше разрушен

.
Петър Стоянов
Днес дебатът за Деветосептемврийския преврат е изключително противоречив и се разделя в двете крайности. Българският национален манталитет беше разрушен. Българинът беше трудолюбив и имаше срам от околните. Днес това не е така.
 

Това заяви президентът Петър Стоянов /1997-2002 г./ в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

Друга основна последица, според него, е повторното откъсване на страната ни от европейския цивилизационен процес. Първият път е при завладяването ни от османските турци, заради което пропускаме Просвещението и индустриализацията.

Властта, установена на 9 септември, е основната причина сега да сме най-бедни в ЕС, смята Стоянов.

 

"Друго последствие от 9 септември 1944 г. бе унищожената интелигенция. Днес можеше да имаме пето поколение интелигенция, а не второ. Нашият народ беше научен и да се страхува от властта", допълни още той.

 

Според него „идеалът се е превърнал в алиби на убийствата”, защото е много по-лесно да си убиец в името на идеал.

 

"Комунистическата идеология е перфектна сама по себе си, но тя беше опорочена от Сталин и последователите му", каза Стоянов.

 

„Никой не оспорва ролята на съветската армия в победата срещу нацистка Германия, нито огромната цена, която плати Русия като жертви, но трябва да се погледнат последствията след победата” , категоричен е Стоянов, според когото трябва да има и дълбоко преосмисляне на периода преди 1944 г.

 

Като пример той посочи учебниците в Северна Македония, където българските войски се определят като фашистки и това е така, защото в нашите учебници са били описвани по същия начин.

 

„Носталгията по социализма се инспирира всеки ден и не само в България, което е непонятно за мен”, категоричен е Петър Стоянов.

 

"Позицията на външно министерство срещу изложбата "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" е достойна за уважение", завърши Петър Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4646 |05.09.2019 Петър Витанов към Франс Тимерманс: Механизмът за сътрудничество и проверка не работи . 1| 4396 |01.09.2019 Боян Томов: Българският кмет трябва да бъде почтен . 0| 4190 |28.08.2019 Петър Андронов: Внимавайте с кредитите, ръстът им надхвърля здравословните нива . 8| 5481 |27.08.2019 Д-р Петър Кърджилов: Александър Ваклин е подал и сам е спрял тъжба срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads