Реклама / Ads
27| 4990 |09.09.2014 НОВИНИ

Петър Стоянов: Десните да се освободят от беса на саморазрушение

.
Десните у нас трябва да се освободим от този вътрешен бяс за саморазрушение. Този съвет даде президентът (1997 - 2002 година) Петър Стоянов по време на дискусия на тема "Дясната перспектива за България: 25 години по-късно".
 
За да отбележат 25 години от създаването си активни представители на СДС се опитаха да съберат днес СДС-арския пъзел.

На рождения ден на партията, която днес е част от коалицията Реформаторски блок, президентът Стоянов отсече, че ролята на СДС в българската десница е голяма, а изчезването му ще нанесе голям удар върху десните избиратели.

"СДС е като един възрастен човек, от когото не се очаква вече много като труд, но фактът, че го има като глава на десницата, дава сигурност на десния избирател", отбеляза Стоянов и отсече, че СДС трябва да го има.За да бъде това възможно обаче, по думите на президента, то десните трябва да победят вътрешния паразит за саморазрушение.

"Няма как да накараме другите да ни обичат, ако ние самите не се обичаме", убеден е Петър Стоянов и посочи на съпартийците си, че нямат основание да се движат с наведени глави.

25 години след началото на прехода според президента десните избиратели са много уморени и в обществото се вижда омаловажаване на това, което се е случило у нас през тези години.

"Днес се питаме - имаше ли смисъл да сме член на Европейския съюз и на НАТО", призна Петър Стоянов и сам отговори на този въпрос, а именно: "Ние направихме нашия цивилизационен избор. Ние уязвихме комунистите с членството ни в ЕС и в НАТО."

Стоянов обърна внимание и на чувството на несправедливост, което много българи усещат, и посочи като една от най-големите причини за това "фактът, че българската икономика се владее до голям степен от онези комунисти, които в годините успешно са се трансформирали в бизнесмени".

"Не можеш сам да се опитваш да убиеш фамилното чувство на нашите привърженици", подкрепи призива за обединение на десните и бившият председател на Столичния общински съвет (СОС) и активен СДС-ар Владимир Кисьов.

Той обърна поглед и към политическите противници, като посочи, че днес те правят само политически изказвания, а не разбират за какво става въпрос по отношение на Европа. В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври Кисьов посъветва всички политически играчи да се запитат дали могат да правят умно управление и с кого.

В духа на изборите, за това, че ще гласува за Реформаторския блок, съобщи един от основателите на СДС Соломон Паси.
"Ще ги контролирам обаче и много внимателно ще следя какво ще правят в следващия парламент", се закани Паси, който наскоро напусна НДСВ.

Той също погледна в партийната вътрешност на СДС и призна, че там се отделя прекалено много време и енергия за това да се спори кое е истинското дясно.

"Ако попитаме не кои сме, а какво е бъдещето на нашите деца, то нещата ще станат по-добри", посъветва още Паси.

Според него две са думите, на които трябва да се опре сега десницата - реформа и прозрачност. Именно прозрачността, по думите на Паси, отделя миналото от бъдещето.
По отношение на думата реформа Соломон Паси предложи всяко ново правителство у нас да има вицепремиер по добрите практики. Като друга идея Паси посочи промяна на имената на държавните институции и като ексвъншен министър предложи Министерство на външните работи да се казва Министерство на външните политики.

Друг ключов приоритет за страната ни според Паси е председателството на Европейския съюз, с чиято подготовка сме изостанали поне с една година.

Да се обичат помежду си в Реформаторския блок, призова и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Като най-важната задача в този десен блок Тренчев посочи това да не се скарат помежду си преди изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5193 |26.08.2014 Зам. министър В. Стоянов: Не работим протестъри, а сме хора с кариери . 11| 6580 |22.08.2014 И Петър Мутафчиев се отказа от листата на БСП . 4| 5245 |22.08.2014 Петя Ставрева пред Фрог: Десните партии са завладени от егоизъм . 20| 5023 |19.08.2014 Илко Семержиев оглавява „Десните”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads