Реклама / Ads
1| 5064 |10.11.2014 НОВИНИ

Петър Стоянов: Да не превръщаме 10 ноември в 9 септември

.
Петър Стоянов
25-ата годишнина от падането на комунизма задължително си струва да се отбележи и да се осмисли, но в никакъв случай с казионен ентусиазъм и с висок патос. Първо, защото това ще напомни на честванията на 9 септември или на 50 години от Октомврийската революция и което е по-важно, защото едно фанфарно честване не би отговаряло на нагласите на повечето български граждани и тяхната оценка за прехода, каза президентът Петър Стоянов.
 

 За мен няма никакво съмнение, че падането на комунизма е събитие с огромно историческо значение за България и ако днес носталгията към комунизма се подхранва от една страна умишлено, но от друга страна заради очевидните неудачи на българския преход, ако днес това е така, аз съм сигурен, че след още 25 години оценката за българския комунизъм ще бъде такава, каквато му се полага – една човеконенавистническа система, основа на лъжа и цинизъм. В същото време преходът в България не отговаря на очакванията на българите, а това е така, защото той се прави от същите хора, може би със същия ентусиазъм, които строиха комунизма в България преди 1989-а година. Българите трябва да разберат, че не системата, не европейската ни интеграция е виновна за нашето положение, защото тази система, с тези ценности работи превъзходно в Холандия, във Франция, Германия, а заради природата на българския преход, който носи не само родилните петна, но и преките последствия на циничния български комунизъм, каза той за БНР.

 

Равносметката е шарена, но няма връщане назад. Не може да се върне едно управление, което е тиранично, еднопартийно, такова управление няма връщане. Те и самите комунисти, и техните деца не искат да се върне това управление, защото станаха капиталисти, грабиха хотелите по морето и сега са си много добре. Останалите хора трябва да оценят тези свободи, които имат. Трябва да знаят, че тези свободи са извоювани. Въпреки че комунистите сами си направиха смяната на ръководството, те бяха видели, че трябва да дадат възможност да се промени Конституцията, каза от своя страна д-р Петър Берон.

 

Повече по случай годишнината от 10 ноември, четете в рубриката ни 25 години (не) преход

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8283 |01.11.2014 Оръжейният бос Петър Манджуков иска ЦСКА . 8| 4598 |19.09.2014 Проф. Петър Иванов: Мъртвите души обслужват мафията в България . 28| 5909 |14.09.2014 Петър Москов: РБ е "настинал", няма нужда от реанимация . 12| 4824 |13.09.2014 Петър Кънев: ГЕРБ вкара чалгата в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads