Реклама / Ads
2| 4412 |03.06.2020 НОВИНИ

Петър Витанов: Кризата върна Европейския съюз към солидарността

.
Петър Витанов
„Кризата оголи социалните противоречия и в известна степен направи повече, отколкото лявата политическа мисъл за последните 30 години. Защото ни доведе до преосмисляне на ролята и мястото на държавата в икономиката, както и на необходимостта от преформулиране на икономическото развитие“, каза Петър Витанов по време на дебат в предаването „Референдум“ по БНТ
 

Според него планът за възстановяване, предложен от комисията, отразява основни европейски принципи като солидарността и идеята за наднационалното начало. Именно затова най-големи средства ще се отпуснат на най-нуждаещите се и за първи път ще бъде емитиран общ дълг с безпрецедентен размер. Предстои заздравяване на институционалните механизми, създаване на нови политики, сближаване на здравните системи, убеден е Витанов.


„Традиционно гледаме твърде аритметично на нещата – толкова имам да давам, толкова имам да взимам. Само че ползите могат да бъдат и нематериални – говорим за сигурност, за общ пазар, за геополитическо място на държавите“, каза евродепутатът по повод коментирания размер на средствата, които се очаква да получи България - 12.7 милиарда евро, две трети от които под формата на безвъзмездна помощ и една трета под формата на заем.


„Последната финансова и икономическа криза през 2008 г. показа, че с политика на финансови ограничения, тъй-наречения остеритет, не могат да се вземат устойчиви решения, неравенствата се увеличават, системните различия се задълбочават. Ако най-тежко засегнатите получат заем, те биха рискували да нямат възможност да го върнат, което ще е катастрофа за тези икономики. Предвид свързаността на икономиките, това би означавало катастрофа и за всички останали“, каза още Витанов.


Той призова да обърнем и другата страна на монетата, когато анализираме отпуснатите средства. „Първо, ГЕРБ бодро ни казват, че това са много пари, но нито веднъж не е станало дума за какво точно са предназначени тези пари и как трябва да се харчат; второ Европейската комисия отпуска тези средства по много обективни критерии, свързани със степента на засегнатост на една държава. Това, че взимаме втората най-голяма сума, съотнесена към БВП, е оценка за състоянието на българската икономика и засегнатостта от кризата“, категоричен е Витанов.


Причина за това евродепутатът вижда в недалновидните решения на управляващите. „Държавната помощ бе позволена в контекста на Covid-19 и за три месеца държавите членки отпуснаха три трилиона евро. Германия отпусна 30% от БВП, за да спаси предприятия и компании, Дания - 18% , за да няма нови безработни. България отпусна едва 2% за една мярка „60/40“ с много спорна ефективност, и то насочена към едрия капитал“, подчерта Витанов. „Справили сме се добре здравно, но не и икономически. Г-жа Сачева каза, че доходите на българите са намалели с 18%, но като махнете пенсиите и заплатите в публичния сектор, това означава 30% свит реален сектор. Получаваме толкова много пари, защото Европейската комисия предвижда, че България ще е една от най-засегнатите страни със 7.4 % спад в БВП“, допълни още той.


В края на предаването Витанов изрази опасенията си, че правителството все още не е формулирало ясни политики за използване на средствата които ще бъдат отпуснати, което може да доведе до невъзможност страната ни да се възползва пълноценно от тях.



.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4732 |02.06.2020 Екатерина Захариева: Кризата ще е по-тежка от тази през 2008 година . 39| 21685 |31.05.2020 Петър Бояджиев: Гледам този списък и дори на мен ми говорят от първо лице две имена . 8| 5803 |31.05.2020 Проф. Витанов: Коронавирусът е като шаран в кепче. Трябва да го задържим, за да се омаломощи . 10| 5753 |28.05.2020 ЕК помага на България с близо 10 млрд. евро за излизане от кризата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads