Реклама / Ads
13| 5915 |01.10.2020 НОВИНИ

Петър Витанов: Оценката в Доклада за България е критична, констатациите - категорични

.
Петър Витанов
Докладът предизвика различни интерпретации. Безсмислено е да си прехвърляме дали той има порицание или хвалебствия. Много е тъжно, че ГЕРБ не иска да види това, което ни казва Европа. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов по БТВ.
 

Изданието „Политико“ дава ниска оценка в доклада за България, дефицити по отношение на медиите, проблеми във всички четири компонента. Знаете ли колко пъти се споменава "опасения" и "сериозни притеснения" - 18 пъти, след Полша сме. Много проблеми има. Самият доклад е проблем-тъжа картина и тежки констатации. Те се лепят на България и на българското общество.

 

Днес престои гласуването на резолюцията за България в комисията ЛИБЕ. Тя ще бъде изключително критична. „В първоначалния си вариант тя е изключително критична. Не знам дали ще бъда приета, мога да коментирам след гласуването този следобед. Някъде прочетох, че се базирала на доноси от левите политически семейства. Нищо подобно. Европейските институции не работят с доноси. В достатъчно глобален свят живеем. Европа вижда, това, което ние знаем“, категоричен е Витанов.

 

По думите му Докладът на ЕК е превантивен. Няма корекционен механизъм. Проблемите в отчетността на съдебната власт да очевидни. Защо реформите на ГЕРБ не намират възприятие в колегите от Брюксел.

 

Според него отчетността на съдебната власт е един от съществените проблеми, посочени в доклада: „Управляващите разработиха правилата, по които прокуратурата работи, те правиха тези реформи, по време на техния мандат бяха избрани последните двама прокурори. Нека ГЕРБ обяснят защо всички тези реформи, които те направиха и очевидно харесват, не намират възприятие сред колегите от Брюксел“.

 

Като част от проблемите с правосъдието, отчетени в доклада, Витанов коментира и структурата на Висшия съдебен съвет, която не позволява независимост на съдебната власт, но позволява вмешателство на изпълнителната и законодателната. „Нещо друго, за което БСП доста говори, е липсата на достъп до правосъдие заради високите такси в административните съдилища, както и липсата на доверие в съдебната система“, каза евродепутатът.

 

Тежка констатация е, че остава два механизма да мониторинг за България. А ГЕРБ повтаряше, че единият механизъм – този за сътрудничество и проверка,  е свален.

„Формално той не работи, но всъщност е една цъкаща бомба. ГЕРБ тук цяла година заобикаляха истината и твърдяха, че е свален. Но той може да бъде активиран във всеки един момент, което би имало тежки последици върху настоящите и върху всички следващи правителства. Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят това, което се опитва да ни каже Европа“, смята евродепутатът.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4596 |29.09.2020 Петър Витанов: Европа гледа случващото се в България с широко отворени очи . 20| 14042 |27.09.2020 Петър Бояджиев: Видни отломки седесарчета, гордеете ли се с мадам ОДИ ПЕШ БЕ? . 2| 6020 |25.09.2020 Петър Витанов в Топ 20 на най-влиятелните медиатори в Европейския парламент . 8| 5735 |21.09.2020 Петър Бояджиев: Народите в завидно положение са преследвали мечтите си столетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads