Реклама / Ads
0| 4864 |25.08.2010 НОВИНИ

Петима каналджии остават в ареста

.
С прокурорско постановление е удължен до 72 часа арестът на петима от задържаните при вчерашната полицейска операция „Каналджиите“ в Силистренско.
 
Това съобщи окръжният прокурор и говорител на силистренската прокуратура Теодор Желев, цитиран от бТВ. Според Теодор Желев срещу петимата ще бъде повдигнато обвинение за предварително сдружаване за извършване на документни престъпления за регистрация на моторни превозни средства.

Задържаните при операцията румънски граждани са разпитани пред съдия в качеството на свидетели и са освободени. Вчера от прокуратурата бе съобщено, че полицейската операция „Каналджиите“ е по линия на образувано от около два месеца в Районната прокуратура в Силистра досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документни престъпления, свързани с внос и регистрация на моторни превозни средства от страни от ЕС. Според Желев огласените вчера недоразумения за липса на информация в прокуратурата за полицейската операция са изяснени и няма напрежение между прокуратурата и полицията.

В акция “Каналджиите” бяха задържани петима души. Според МВР тартор на групата е Иво – Заспалия от Силистра. Той е осъждан във Франция и Унгария в миналото. Останалите задържани са Наско-Бомбата, Краси-Парцала, Валери и Бисер. Четиримата не са криминално проявени. Става дума за престъпления, свързани с нелегален внос на моторни превозни средства от страните от ЕС.

От информацията, пусната от МВР стана ясно, че са извършени претърсвания на няколко адреса. Установено е, че имот в едно силистренско село е оборудван като работилница, в която се манипулират рамата, пребоядисват се автомобилите по необходимост.

На други адреси се е извършвала подготовката на фалшивите документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите. Установени са регистрирани и продавани луксозни автомобили марки БМВ, „Мерцедес”, „Фолксваген”, „Ауди”. Едни от последните регистрации са на „Мазерати”, регистрирано през месец юли тази година. Този автомобил е бил обявен за откраднат от месец май в Италия. Установен е и автомобил „Фиат пунто”, който е откраднат в Италия през юни месец. Той също е регистриран тук в България.

По време на разследването е установено, че Иво – Заспалия си е купил апартамент в Банско като заплаща за него с откраднат и манипулиран автомобил „Мерцедес” ML 320.
Операцията продължава с документиране на цялата престъпна дейност на петимата задържани. На адреса, където се манипулират автомобилите, в силистренското село, са открити и двама румънски граждани, за които се проверява дали са добросъвестни купувачи или са част от схемата за продажба на автомобили.

По-късно бе съобщено, че двамата румънци са задържани. Румънците Л.М. на 39 години и Т.Д. на 27 години от град Бузау са били в Силистра за евентуална сделка с инкриминирани автомобили.

Открият в хода на операцията „Фиат Пунто” е бил подготвян за продажба. Намерени са още девет автомобила, от които два са задържани, а останалите ще бъдат проверени за интервенции върху шасито и рамата. При претърсванията са открити много документи, свързани с регистрацията на превозни средства, 500 регистрационни табели, щампи за пренабиване на номера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5639 |24.08.2010 МВР разби схема за внос на коли в операция "Каналджиите" . 0| 4664 |20.08.2010 Килърът Дачи остава в ареста . 3| 5182 |20.08.2010 Убиецът на Белнейски остава в ареста . 12| 4943 |18.08.2010 9 000 остават без паспорти заради кошмара "Сименс"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads