Реклама / Ads
0| 7001 |30.05.2007 НОВИНИ

Петканов доброволно дава оставка. Василев бил канен за работа в чужбина?

.
Министърът на правосъдието проф. Георги Петканов ще подаде оставка след конгреса на НДСВ в неделя. Това съобщи самият той пред журналисти днес. Той допълни, че решението е взето отдавна и е въпрос на личен избор. Петканов каза още, че в изпълнителната власт един мандат е достатъчен. Според него да ръководиш Министерството на правосъдието е по-тежко дори от това да ръководиш МВР.
 

 

 
снимка Вяра Йовева

Министърът на правосъдието проф. Георги Петканов ще подаде оставка след конгреса на НДСВ в неделя. Това съобщи самият той пред журналисти днес. Той допълни, че решението е взето отдавна и е въпрос на личен избор. Петканов каза още, че в изпълнителната власт един мандат е достатъчен. Според него да ръководиш Министерството на правосъдието е по-тежко дори от това да ръководиш МВР.
”Ремонтът на кабинета е неизбежен”, каза още проф. Георги Петканов. Запитан дали оставката му има нещо общо със скандала „Овчаров-Александров”, той многозначително отговори: "Покрай сухото гори и суровото”. “Не знам още кой министър ще си тръгне с мен”, каза Петканов и допълни, че най-вероятно ще има и други промени.
След заседанието на ВСС, когато за първи път съобщи пред журналисти, че ще подаде оставка, Петканов предположи, че и други министри от НДСВ ще си тръгнат от кабинета. По-късно през деня на специална пресконференция той се коригира като обясни, че министрите от НДСВ са „сред най-добрите”, „провеждат една политика, която е много важна и ми се струва, че повече оставки от НДСВ не са необходими”.

Междувременно „Фрогнюз” научи от сигурен източник, че министърът на държавната администрация Николай Василев е получил апетитно предложение за работа в чужд, вероятно марокански, инвестиционен фонд. Източникът ни предположи, че може би Симеон Сакскобургготски, който беше близък приятел с бившия крал на Мароко Хасан II, има пръст в тази работа. Приближени на царя останаха изненадани от тази информация и заявиха, че не са чували за подобно нещо. Човек от ръководството на жълтата партия заяви, че не е особено изненадан от оставката на Петканов, но категорично не му се вярва и други министри от НДСВ да напуснат постовете си. Според него правосъдният министър просто е решил да изпревари събитията – сам да си тръгне преди да бъде уволнен.

„Два мандата в изпълнителната власт стигат. Работата е тежка, непоносимо тежка”, оплака се министър Петканов. От думите му стана ясно, че част от непоносимостта в правосъдното министерство била липсата на пари. Той обаче уточни, че става дума за липсата на пари в самото министерство, а не, че неговата заплата е малка.
Министър Петканов призна, че намерението му да подаде оставка е изпреварващ ход, с което потвърди предположението на съпартиеца си. “Вие всички много добре знаете, че предстои ремонт в кабинета и една от тези промени касаеше мен”, обясни той. Петканов уточни, че сам е стигнал до този извод и не го е споделял с никого, нито някой му е правил намеци, че трябва да напусне. На въпрос защо е приел да оглави правосъдното министерство, Петканов се пошегува, че това било единственото свободно министерство, а той плачел да бъде министър. После съвсем сериозно поясни, че такава е била “партийната повеля”.


Според него квотният принцип трябва да се спази и следващият министър на правосъдието трябва да е от НДСВ. “За този пост не се натискат много, защото няма пари. Всички искат да отидат там, където има пари”, заяви Петканов. “Не са ме натискали да подавам оставка, но може и да ме натиснат”, обяви Петканов. След което си призна: “Не знаех какво представлява правосъдното министерство, а то е много тежко. Начело на МВР ми беше по-лесно. Вярно е, че то е десет пъти по-голямо по кадрови потенциал, но в МВР има някаква дисциплина и ред”.
Попитан дали причината за напускането му е възможността да бъде наложена предпазна клауза на България, той отговори: “България трябва да изпълни 52 мерки, от които само една е за Министерство на правосъдието”. Министърът обясни още, че Гражданско-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт вече са влезли за обсъждане, които означавало, че тази мярка е почти изпълнена. “Приказките, че не съм се разбирал с европейците, са абсолютно произволни”, бе категоричен Петканов.

Зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев бе категоричен, че никой в НДСВ не е знаел за намеренията на Петканов, нито са обсъждани каквито и да било промени в кабинета. На въпрос дали е случаен акт подаването на оставка от Георги Петканов в този момент, Ралчев посочи, че “няма нищо случайно”. “Очевидно актът е личен и с това темата се затваря”, подчерта депутатът. Той каза още, че няма ни най-малко намерение да става министър на правосъдието, тъй като не му подхождало.
На въпрос дали наистина се спряга името на Пламен Панайотов за този пост, който е един от заместниците на Симеон Сакскобургготски, Ралчев отговори, че в НДСВ има много юристи, наред с Панайотов, които са подходящи за това, но въпросът не е обсъждан в партията.

Човек от ръководството на НДСВ сподели пред „Фрогнюз”, че името на Панайотов наистина е обсъждано в тесен кръг, но самият той нямал никакво желание да става правосъден министър. „Насила хубост не става”, каза човекът на Симеон. Въпреки това, негови съпартийци допускат възможността Панайотов да се съгласи, ако бъде „помолен” подобаващо от царя. Други пък са на мнение, че подходящ вариант за поста е шефката на жълтата група Анелия Мингова. Според тях тя е жена с твърд характер, организирана и с авторитет, и ще успее да сложи в ред това трудно министерство. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4656 |19.03.2007 На днешния ден преди 50 г. Европейският парламент заседава за пръв път . 0| 6416 |19.03.2007 СГС заседава по делото за убийството на бай Миле . 0| 5435 |01.04.2007 Министрите Румен Петков, Джевдет Чакъров и Даниел Вълчев подават оставки до седмица . 1| 6822 |10.05.2007 Бизнесменът Николай Гигов: Не предавам заплахи на приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads