Реклама / Ads
4| 6487 |27.12.2007 НОВИНИ

Петко Сертов оглави Държавната агенция „Национална сигурност”

.
Петко Сертов ще е председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщи на специална пресконференция в МС премиерът Сергей Станишев. Решението е гласувано днес от правителството на редовно заседание.
 

Станишев каза още, че президентът Георги Първанов вече е издал указа за назначаването на Сертов, който утре ще бъде публикуван в "Държавен вестник". Избраният за шеф на ДАНС Сертов пък съобщи, че през януари ще предложи за свои заместници главен комисар Иван Драшков, досегашен директор на национална служба "Сигурност", и бригаден генерал Николай Николов, досегашен началник на служба "Сигурност, военна полиция и контраразузнаване" в Министерство на отбраната.

Петко Сертов е завършил икономика в ВИИ "Карл Маркс" и полицейска школа във Франция. Работи в МВР, където достига до началник на служба "Международно сътрудничество". Той е бивш служител на отдел "Западна Европа" във Второ главно управление на Държавна сигурност. През 1991 г. е назначен в Националната служба за защита на конституцията и ЦСБОП, където работи до 1997 г. Специализира във Франция. През 2001 г. става експерт по сигурността към президента Георги Първанов. Сертов е член на Обществения съвет по евроинтеграция. През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурност към МС.

Самият Петко Сертов не скри от медиите факта, че е бил служител в ДС. Той призна, че е бил кадрови офицер във 2-ро Главно управление от 1985 г. до разпадането на Държавна сигурност.
На първото заседание на кабинета в началото на следващата година за длъжността главен секретар на МВР ще бъде предложен генерал Валентин Петров, а за генерален директор на полицията генерал Веселин Петров. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков. Според него още на 2 януари ще има работна среща между него и директора на ДАНС за отработване на дейностите по съвместната работа между ведомството и агенцията.

Законът за новата служба, чието основно предназначение е да се бори с корупцията по високите етажи на властта и да се грижи за сигурността на държавата, бе приет от парламента в последните му работни дни през декември. В ДАНС влизат досегашните структури на контраразузнаването (Националната служба за сигурност), на военното контраразузнаване и на финансовото разузнаване. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5340 |20.12.2007 Подкупът от 20000 евро бил за Румен Петков, казва в разговор арестуваният прокурор Ангел Дончев . 4| 5496 |19.12.2007 Румен Петков: Извадих лични пари за Монако . 0| 5946 |17.12.2007 Премиерът уволнява шеф на агенция, общо 131 служители изпъдени за корупция . 2| 4686 |05.12.2007 С. Станишев: Ще има контрол върху дейността на новата агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads