Реклама / Ads
6| 6071 |24.02.2008 НОВИНИ

Петков и Атанасов пак се хванаха за гушите заради скандала с Куйович

.
Сръбският наркотрафикант Будимир Куйович е получавал на три пъти статут на пребиваващ в страната - през 1997, 1999 и 2001 г. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков.
 

Според него скандалното е, че това е ставало с позволението на Национална служба „Сигурност" (НСС), чийто директор тогава е бил сегашният депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Скандалът според Петков е в това, че ръководството на службата по онова време е позволило на човек като Куйович да придобие статут на постоянно пребиваващ в страната.

rpetkov-2.jpg „ За мен скандалното е, че на три пъти с благословията на Национална служба „Сигурност", на чуждестранен гражданин, който очевидно не е влязъл в България да произвежда тоалетна хартия, му е създаден пълен комфорт и уют. Имам основание да считам, че за този период от време 1997-2001 г. не е работено", каза вътрешният министър.

"Трябва да е ясно кой е казал "добре дошъл" в България на Куйович. И да се знае, че този човек му е осигурил пълен комфорт", подчерта Румен Петков. През 2001 г. ген. Атанасов е заменен като началник на НСС от Иван Чобанов. Петков обаче разграничи неговите действия от тези на предшественика му. Той изрично посочи, че Чобанов е имал "усещане за държава и държавност".

Вътрешният министър уточни още, че разрешението на Куйович постоянно да пребивава в страната ни е дадено точно два месеца преди изборите през 2001 г. Той разполагал с данни, че през периода, за който говори, изобщо не е работено по организираните престъпни групи у нас. Петков обеща да предостави тази информация на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Изявлението на Румен Петков е "активно мероприятие", заяви пък Атанас Атанасов пред агенция „Фокус". Според него Петков провел активното мероприятие заради желанието на Атанасов за създаване на анкетна комисия, която да разследва на чии разноски вътрешният министър и негови колеги са пътували до Монако. Депутатът каза, че тази сутрин е водил разговори с други народни представители от ДСБ по този въпрос за евентуална подкрепа от опозицията в НС.

atanasov.jpg "Подозирам, че някой ни е подслушал разговора и тази информация е стигнала до Румен Петков", посочи Атанасов.

Той обясни, че в периода, в който е бил директор на НСС, разрешенията за временно или продължително пребиваване на чужденци в България са се издавали от служба "Паспорти и визи" към Дирекцията на полицията. "НСС няма правомощия в тази служба. НСС наблюдаваше поведението на чужди граждани в страната само, когато за тях са съществували данни, че са свързани с дейността на чужди специални служби. Нямам представа дали за Куйович е имало към онзи момент такива данни, но мисля, че и към настоящия момент няма такива данни", каза Атанасов. Той поясни, че информацията, която е излязла за Куйович, е, че се занимава с наркотрафик, което влиза в правомощията на ГДБОП. Именно затова подозира Петков, че осъществява преднамерено „абсолютно внушение" и че „има някакво активно мероприятие ".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6161 |30.01.2008 Румен Петков споменат десетки пъти в разговори на подкупни прокурори . 1| 5292 |29.01.2008 Гранична полиция да стане отделна дирекция поиска Румен Петков . 8| 5419 |28.01.2008 Атанас Атанасов: Гоце пак лъже българските граждани . 3| 4922 |14.01.2008 Станишев дава обяснения за екскурзията на Петков в Монако

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads